De Heulenaar

Praktijk voor integrale natuurgeneeskunde

Vergoeding vaak via aanvullende verzekering - Hierop is de eigen bijdrage niet van toepassing - Verwijskaart niet nodig

Gratis telefonisch consult
18.00-18:30
0174-295970 (ma/di/do)


Online reserveren mogelijk

Mensen met de ziekte van Parkinson hebben 80% of meer van hun dopamineproducerende cellen verloren. De gemiddelde leeftijd waarop Parkinson optreedt is ca 60 jaar, maar de symptomen kunnen op iedere leeftijd verschijnen.

De reguliere geneeskunde schrijft patiënten middelen die de dopamineproductie stimuleren. Gewenning treedt op na gebruik van deze medicamenten daarom is het goed om een aanvullende therapie als massagetherapie toe te passen.

Massagetherapie

Onderzoek wijst uit dat massages veel te bieden hebben aan mensen met de ziekte van Parkinson.

De ziekte van Parkinson veroorzaakt spierstijfheid en rigiditeit, het is dus een logische keuze om in ieder geval voor massagetherapie als aanvullende therapie te kiezen.

Er moet rekening gehouden worden met:

Ziekte van Parkinson is een ziekte van het CZS, en zal niet helemaal verdwijnen door alleen massagetherapie, veel symptomen zullen echter sterk verminderen.

Informeer je arts dat je een massagetherapeut bezoekt, want massages kunnen een impact hebben op de uitwerking van de medicatie (bijvoorbeeld antidepressiva), en dan moet de dosering aangepast (verlaagd) worden.

Medicijnen tegen Parkinson veroorzaken vaak hypotensie (lage bloeddruk). Als je een lage bloeddruk hebt moet je voorzichtig zijn met het veranderen van positie op de massagetafel en met opstaan (duizelligheid), vraag of de behandeltafel in de laagste stand gezet kan worden bij het veranderen van houding.

Ademhalingstraining

Er zijn mensen geweest die de symptomen van de ziekte van Parkinson vertoonden en die goede resultaten hebben geboekt met Ontspanningsademhalingsoefeningen. Het lijkt erop dat de disbalans die de ziekte veroorzaakt in het zenuwstelsel door een rustiger ademhaling minder wordt en er meer rust komt in het zenuwstelsel.

Voedingssupplementen voor de ziekte van Parkinson:

Anti-oxidanten: vitamine C (1000 mg driemaal per dag), vitamine E (400 tot 800 IE per dag), en sporenelement selenium (200 mcg) zijn alle krachtige antioxidanten die helpt bij het beschermen cellen in de hersenen en kan de progressie van Parkinson vertragen ziekte. Andere antioxidanten zijn alfa-lopic zuur, druivenpitten extract, en pycnogenol.

Essentiële vetzuren zijn ontstekingsremmend. Een mix van omega -6 (teunisbloem, zwarte bessen, bernagie pompoenpitten) en omega -3 (lijnzaadolie) is wellicht de beste (2 theelepels ongeraffineerde olie per dag). Choline verhoogt hersenfuncties. Deze functies omvatten lecithine, fosfatidylcholine, en DMAE (dimethlyaminoethanol). Choline komt voor in eieren.

Vitamine B-complex: Vitamine B6 is essentieel voor een normaal functioneren van hersenen en zenuwstelsel. 10 tot 100 mg per dag kan helpen om de symptomen onder controle te houden.  Vitamine B6 moet samen met 30 mg zink per dag worden gegeven.

Aminozuren: De eiwitten in de voeding, zoals eiwit uit melkproducten, vlees en eieren worden via hetzelfde transportsysteem als Levodopa opgenomen. Eiwitten kunnen een competitie aangaan met de Levodopa, zowel bij de dunne darm als bij de hersenen.Door het eten van eiwitten tijdens het innemen van Levodopa wordt ook de opname van Levodopa zowel bij de dunne darm als bij de hersenen vertraagd dan wel belemmerd. Neem Levodopa dus altijd een half uur voor de maaltijd met wat water in.

Neurotransmitters gemaakt van aminozuren als glutaminezuur en GABA (gamma-amino boterzuur) worden gebruikt voor Parkinson.

Het eten van vers fruit en groenten, zoals in zuur/basebalansdieet kan ook enorm helpen om de symptomen van deze ziekte te verminderen.  

Water, het drinken van 2 liter water per dag is noodzakelijk voor iedereen, maar voor patiënten met de ziekte van Parkinson is het essentieel.

Volgens een onderzoek uitgevoerd door dr. Marian Evatt van de Emory University School of Medicine in de VS op verbanden tussen vitamine D en de ziekte van Parkinson, mensen met lagere niveaus van vitamine D hebben meer kans op de ziekte van Parkinson hebben. De studie heeft ook gezegd dat het gebied van de hersenen het meest getroffen door Parkinson is zeer gevoelig voor vitamine D.

Wandelen in de buitenlucht is zeer gunstig voor de aanmaak van vitamine D.

Onderzoek

Volgens een in 2002 gehouden onderzoek door het Touch Research Institute aan de universiteit van Miami verminderen symptomen van de ziekte van Parkinson door massagetherapie.

Tijdens dit onderzoek werd een groep volwassenen twee keer per week gemasseerd gedurende een periode van vijf weken. De patiënten ervaarden een beter dagelijks functioneren, verbeterde kwaliteit van slapen en sterk verminderde stresshormoonlevels.

De conclusie van de onderzoekers was als volgt, "Dit onderzoek suggereert dat massagetherapie de functie verbetert bij progressieve of degeneratieve ziekten van het CZS.

Verschillende massagemodaliteiten werden onderzocht op hun effect op de ziekte van Parkinson, waaronder Trager, Alexander Techniek en Zweedse massage.

Alle lieten een verbetering zien van functie, vermindering van stijfheid en verbeterde slaap, vermindering van bevingen en een toename van het algeheel welbevinden in het dagelijks leven.

De pathologie van Parkinson leent zich bij uitstek voor manipulatie van het musceloskeletal systeem en behandelingen met massagetherapie.

Verbeterde circulatie

De Edgar Cayce Association for Research and Enlightenment (A.R.E.) bestudeert de effecten van holistische therapien op de ziekte van Parkinson. Zij verklaart de heilzame effecten van massage op de ziekte van Parkinson door de verbeterde bloedcirculatie welke een zeer gunstig effect heeft op het zenuwstelsel.

Verbeteren van de slaap

Verbeteren van de slaap heeft een zeer gunstig effect op patienten met de ziekte van Parkinson aldus de Massage Therapy Foundation. Het verminderen van bevingen en het verlagen van de spierspanning door regelmatig gemasseerd te worden werd in 2002 onderzocht in een Miami-Duke study.

Dezelfde studie wees, door urineonderzoek, uit dat er minder stresshormonen werden aangemaakt  Deelnemers aan het onderzoek gaven ook aan dat beter, ze werden minder vaak wakker, en langer sliepen, soms wel tot 10 uur lang.

Ziekte van Parkinson

De ziekte van Parkinson veroorzaakt o.a. spierstijfheid and rigiditeit. Massage kan de symptomen van deze, steeds vaker voorkomende, ziekte van het centraal zenuwstel verlichten.

Parkinson ontstaat door degeneratie van de dopamineproducerende zenuwcellen in de hersenen. Dopamine is een neurotransmitter die de motorneuronen stimuleert, de zenuwcellen die de spieren controleren.

Als er minder dopamine aangemaakt wordt dan is het motorsysteem niet in staat bewegingen van spieren te beheersen en/of coördineren.

Amerikaanse onderzoekers van California Institute of Technology claimen dat micro-organismen in de darmen een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling van parkinson. Voorafgaand aan beschadiging van de hersenen, leidend tot de karakteristieke symptomen zoals trillingen, stijfheid en moeilijk bewegen, zouden de darmen al beschadigd zijn.


Uit eerder onderzoek was al gebleken dat parkinsonpatiënten een andere darmflora hebben en vaak al jaren last hebben van hun darmen, vooral in de vorm van constipatie.


Hieruit blijkt dat het nuttig is deze ziekte met orthomoleculaire therapie te behandelen.