De Heulenaar

Praktijk voor integrale natuurgeneeskunde

Vergoeding vaak via aanvullende verzekering - Hierop is de eigen bijdrage niet van toepassing - Verwijskaart niet nodig

Gratis telefonisch consult
18.00-18:30
0174-295970 (ma/di/do)


Online reserveren mogelijk

Chronische pijn en water

Pijn is een signaal dat je lichaam water nodig heeft.

F. Batmanghelidj M.D.

Dr. Batmanghelidj, arts en onderzoeker, kwam na jarenlang onderzoek tot deze verrassende ontdekking.

Simpel gezegd stelt hij dat alle symptomen, van welke bekende ziekte dan ook, veroorzaakt kunnen worden door chronische dehydratatie, en hij vindt het jammer dat deze andere kijk op ziekte en pijn in het westen nauwelijks voet aan de grond krijgt.

Research richt zich vaak op het ontwikkelen van middelen die klachten onderdrukken en niet op het zoeken naar de oorzaak ervan. Om pijnen te verlichten is er door de jaren heen een scala aan pijnstillers ontwikkeld welke op grote schaal door artsen worden voorgeschreven of over de counter worden verkocht. Omdat deze pijnen op verschillende plaatsen in het lichaam optreden gaat men er vanuit dat het verschillende ziekten betreft.

Wereldwijd lijden honderden miljoenen mensen chronisch pijn, vaak zo ernstig dat deze mensen niet meer in staat zijn om een normaal leven te leiden. Alleen daarom al is het de moeite waard om in overweging te nemen dat dehydratatie de grote gemene deler is bij pijn.

Voorbeelden van pijn door dehydratatie zijn volgens dr. Batmanghelid:

Zijn door onderzoek onderbouwde stelling is, dat locale of regionale uitdroging de reden is dat er pijn gegenereerd wordt op verschillende locaties van het lichaam. Histamine komt vrij in de weefsels om de distributie van water verder te beperken, en daarom worden afvalstoffen, de bijproducten van de celstofwisseling, niet meer weggespoeld. Zenuweinden registreren de toegenomen toxiciteit in de weefsels en slaan alarm, zodat de persoon gedwongen wordt rustiger aan te doen, opdat er minder toxische afvalstoffen in de weefsels gedumpt worden en verdere schade te beperken. Dit verklaart de verminderde beweeglijkheid (functio leasa) in pijnlijke gebieden.

De pijn houdt aan zolang er een watertekort in de weefsels en de zenuwcellen van het lichaam bestaat.

Voorbeeld; als in de hartspier een tekort aan water optreedt en deze bij fysieke inspanning sneller moet gaan kloppen dan wordt er pijn gegenereerd. De meest gevreesde lichamelijke pijn, het onheilspellende signaal dat een hartaanval en een mogelijke dood aankondigt, wordt,  is volgens de dokter slechts een schreeuw om water. Volgens hem wordt ook de vorming van plaque in de aderen veroorzaakt door dehydratatie.

Volgens Dr. Batmanghelidj heeft water bij de behandeling van pijn eigenschappen die de eigenschappen van welke pijnmedicatie dan ook veruit overtreffen. Hij zegt dan ook: "Zonder voldoende water zullen er delen van je lichaam niet van voldoende water worden voorzien en treedt het droogtemanagementsysteem van het lichaam in werking. Dit door histamine gereguleerde systeem zorgt ervoor dat het lichaam op de spaarstand gaat met betrekking tot de waterdistributie. Histamine veroorzaakt pijn in de pijnsensoren en zenuweinden van het lichaam. Dat is de reden waarom uitdroging pijn veroorzaakt.”
Pijnmedicatie legt het alarmsysteem van het lichaam stil maar corrigeert niet de oorzaak. Het drinken van een paar glazen koel helder water stopt de pijnproductie en voorkomt verdere schade aan het lichaam. Zelf ga ik er overigens vanuit dat het ook nodig is om te bewegen om te zorgen dat het vocht in de weefsels terechtkomt en niet onmiddellijk via de urine afgevoerd wordt.

Dr. Batmanghelidj benadrukt dat je, naast zo'n liter of 2 water, ook iedere dag wat keltisch, of himalaya zout moet innemen om de waterbalans in het lichaam te behouden en de gezondheid te bevorderen. Dr. Batmanghelidj staat niet alleen in zijn overtuiging dat water en zout onmisbaar zijn om een goede gezondheid te verkrijgen en te behouden. De fransman Rene Quinton, dokter, biologist, biochemist, en physiologist, toonde met zijn onderzoeken in de vorige eeuw aan dat zeewater voor 98% identiek is aan bloed. Hij verbeterde de gezondheid d.m.v. injecties met zeewater. Ook in de reguliere geneeskunde is de werking van (fysiologisch) zout is wijd verbreid bekend. Fysiologisch zout is een oplossing van 9 gram zout in een liter water. Voor allerlei klachten geeft gebruik van fysiologisch zout vermindering van klachten of helpt bij het genezingsproces, zowel inwendig als uitwendig.´

Batmanghelidj, F.; "A New and Natural Method of Treatment of Peptic Ulcer Disease;" J. Clin. Gastroenterology 5: 203-205, 1983

Batmanghelidj, F.; "Pain: A Need for Paradigm Change;" Anticancer Research, vol. 7, No.5B, PP 971-990, Sept.-Oct. 1987 - Guest Lecture - the International Workshop, New Perspectives in Cancer Research, 15-18 October 1987, Greece.

Batmanghelidj, F.; "Neurotransmitter Histamine: An Alternative View Point;" 3rd Interscience World Conference on Inflammation, Antirheumatics, Analgesics, Immunomodulators; Monte-Carlo, March15-18, 1989, In Win 89, page 37, Book of Abstracts - invited presentation.


Op basis van zijn onderzoek kent Dr. Batmanghelidj o.m. de volgende eigenschappen aan water toe:


Op basis van zijn onderzoek kent Dr. Batmanghelidj o.m. de volgende eigenschappen aan zout toe:


"Ieder functie in het lichaam wordt gereguleerd door, en is afhankelijk van de aanvoer van, water. Water is nodig om vitale elementen als zuurstof, hormonen, neurotransmitters, naar alle delen van het lichaam te transporteren. Ook afvalstoffen die in het lichaam ontstaan bij de celstofwisseling gebruiken water als oplos- en transportmiddel en worden via dit medium afgevoerd."

De bevindingen van Dr. Batmanghelidj klinken eigenlijk zo logisch en liggen zo voor de hand dat het vreemd is dat nooit eerder iemand op dit idee gekomen is.