De Heulenaar

Praktijk voor integrale natuurgeneeskunde

Vergoeding vaak via aanvullende verzekering - Hierop is de eigen bijdrage niet van toepassing - Verwijskaart niet nodig

Gratis telefonisch consult
18.00-18:30
0174-295970 (ma/di/do)


Online reserveren mogelijk

Voeding  en verzuren

De Zwitserse arts Paracelsus (1493-1541) was de eerste arts die de ‘oververzuring’ van ons lichaam als de basis van alle ziekten beschouwde.

Dr. Theodore Baroody M.ED., D.C., L.M.T., N.D.,Ph.D., schreef het boek "Alkaliseer of sterf". Deze titel laat geen twijfel bestaan wat betreft de dringende noodzakelijkheid die de schrijver aan het onderwerp toekent. Hij legt in zijn boek duidelijk uit hoe het opbouwen van alkaliniteit in de lichaamsvochten de gezondheid bevordert, zuren daarentegen vallen de cellen, gewrichten, organen en klieren aan en veroorzaken overal schadelijke effecten. (de claims die in dit boek gemaakt worden komen overeen met inzichten uit de Chinese traditionele geneeskunde en uit de Ayurveda.)

De zuren waarover we spreken worden gevormd op celniveau, tijdens de stofwisseling. Overtollige zuren worden door de lever wateroplosbaar gemaakt en via de nieren (urinezuur) of via de longen (koolzuur) uitgescheiden. Tijdens de stofwisseling komen er meer zuren vrij dan basen. Als we teveel zuren opnemen is ons lichaam verplicht om het teveel aan zuren te binden aan lichaamseigen mineralen zoals calcium, magnesium, ijzer en zink. Als gevolg van een tekort aan mineralen worden er minder enzymen aangemaakt in ons lichaam waardoor dit op tal van punten slechter gaat functioneren. In een te zuur milieu kunnen deze enzymen bovendien niet actief worden.

Bij gezondheidsklachten wordt vaak bloedonderzoek verricht. Omdat de buffersystemen van het lichaam met grote precisie de juiste zuurgraad van het bloed in stand houden, heeft men in de reguliere voedingsleer nauwelijks weet van de invloed van de voeding op het zuur-basenevenwicht in de weefsels. Toch zorgt een verstoord evenwicht voor een voortdurende belasting van het lichaam en de gezondheid.

Directe gevolgen van verzuring en demineralisatie van het lichaam zijn:


In ons westerse voedingspatroon is een goede zuur/base verhouding ver te zoeken. Door een overvloed van zuurvormende voedingstoffen te gebruiken bouwen we een overschot van zuren op in ons lichaam die aanleiding geven tot een ongelooflijk groot aantal klachten.

Ook genotsmiddelen zoals koffie, thee, suiker en alcohol zijn sterk verzurend en moeten niet, of met mate ingenomen worden.

Over het algemeen genomen kun je er vanuit gaan de verse groenten en fruit alkalisch zijn en dat koolhydraten en dierlijke eiwitten sterk verzurend zijn.

Meer oorzaken van verzuring