De Heulenaar

Praktijk voor integrale natuurgeneeskunde

Vergoeding vaak via aanvullende verzekering - Hierop is de eigen bijdrage niet van toepassing - Verwijskaart niet nodig

Gratis telefonisch consult
18.00-18:30
0174-295970 (ma/di/do)


Online reserveren mogelijk

Sommige voedingsmiddelen en additieven veroorzaken of verergeren pijn.

Voedingsmiddelen en chemische toevoegingen kunnen spier- en gewrichtspijnen als gevolg van artritis, jicht en fibromyalgie veroorzaken of verergeren.

Het vermijden van deze voedingsmiddelen kan op zijn beurt pijn en ontstekingsreacties verminderen.

De nachtschade familie

Dit is een kleine familie van groenten die de (natuurlijke) substantie solanine, dit is een gifstof die ontstaat onder invloed van licht in bepaalde natuurlijke producten, kan bevatten. Deze stof kan ernstige pijn in de gewrichten en soft tissues veroorzaken, waardoor pijnklachten bij artritis en fibromyalgie kunnen verergeren.

Tomaten, pepers, aardappelen, aubergines en tabak maken deel uit van deze familie. Omdat veel van deze producten in veel gerechten zijn verwerkt, moet er speciale aandacht worden gegeven aan hoe deze bewaard worden en eventueel het beperken ervan in het voedingspatroon.

Rokers, die aan artritis lijden, zouden wellicht de mogelijke effecten van tabak op hun aandoening in overweging kunnen nemen.

Purinebevattende proteïnen

Purine is een bijproduct van de eiwitvertering. Purine wordt afgebroken tot urinezuur, de hoofdoorzaak van jicht. Alle proteïnen produceren purine. Bepaalde soorten proteïnen geven echter meer kans op een jichtaanval. Vooral rood vlees, orgaanvlees en schelp-/schaaldieren worden als schadelijk aangemerkt. Plantaardige proteïnen, mager organisch pluimvee en verse vis vormen hier een prima vervanging voor.

Tarwe en gluten

Tarwe en tarwegluten spelen een grote  rol bij verschillende aandoeningen

Vooral klachten als gevolg van artritis, fibromyalgie en spijsverteringstoornissen als het prikkelbare darm syndroom, de ziekte van Crohn en coeliakie verergeren door gluten.

Tarwe en gluten zijn vooral schadelijk voor het lichaam als ze geraffineerd zijn.

Alhoewel  het volgen van een glutenvrij dieet van groot belang is voor het verminderen van pijnklachten in de gewrichten kunnen minder gevoelige personen gekiemde tarweproducten gebruiken zonder negatieve effecten.

Transvetten

Onderzoek heeft uitgewezen dat het eten van transvetten kan bijdragen aan pijn aan het bewegingsapparaat. Het kan klachten als gevolg van jicht, artritis en andere aandoeningen verergeren.

Een voedingspatroon, waarbij regelmatig fastfood-producten worden genuttigd kan bij mensen met bovenstaande aandoeningen pijn genereren of verergeren.

Kunstmatige conserverings- kleur- en zoetstoffen

Voedseladditieven zoals conserverings- en kleurmiddelen, en kunstmatige zoetstoffen worden gebruikt in bijna alle kant-en-klare producten. Zij kunnen een heel scala aan geestelijke en lichamelijke symptomen (ook gewrichtspijn en spierpijn) veroorzaken, met name bij degenen die overgevoelig zijn voor een of meer van deze chemische stoffen.

Ernstige gewrichtspijnen, spijsverteringstoornissen, mentale problemen, duizeligheid en hoofdpijnen zijn slechts enkele van de bijwerkingen.

Kunstmatige zoetstoffen stimuleren de alvleesklier waardoor een verstoring optreedt in de bloedsuikerspiegel.

Bron: naturalnews.com