De Heulenaar

Praktijk voor integrale natuurgeneeskunde

Vergoeding vaak via aanvullende verzekering - Hierop is de eigen bijdrage niet van toepassing - Verwijskaart niet nodig

Gratis telefonisch consult
18.00-18:30
0174-295970 (ma/di/do)


Online reserveren mogelijk

Triggerpoint Therapie

Wat zijn triggerpoints?

Triggerpoints zijn kleine verkrampingen die niet alleen pijn in de spier veroorzaken, maar ook in de nabij gelegen zenuwbanen en lichaamsdelen.

Ze kunnen ontstaan door tal van oorzaken waaronder stress, overbelasting, trauma, of als een reactie op alcohol of chemische stoffen.

Het menselijke lichaam bouwt de triggerpoints willekeurig en onwillekeurig op, dit wil dus zeggen dat ieder menselijk lichaam triggerpoints heeft, maar daar niet altijd last van hoeft te hebben.

Het ligt eraan of we te maken hebben met actieve triggerpoints (pijnpunten), of latente triggerpoints(slapende, dus niet actieve triggerpoints).

Bijvoorbeeld; iemand heeft een latente triggerpoint in zijn of haar nek zitten, en door een kop staart botsing wordt dat latente triggerpoint geactiveerd, en gaat een pijnsignaal afgeven naar de omliggende gebieden.

Door triggerpoint-therapie kan pijn worden verlicht en kunnen functies van de getroffen lichaamsdelen weer verbeteren.

Triggerpoints zijn de oorzaak van 80% van alle pijnklachten.

Waarom triggerpoint-therapie?

Veel mensen hebben onverklaarbare pijnen, hier, pijn die niet teruggeleid kan worden tot fysieke afwijkingen door de medische wetenschap en daardoor niet behandeld kan worden, je moet maar "leren leven" met deze pijn.

Regelmatig terugkerende hoofdpijn, maar ook nek(met uitstralingspijn in hoofd)-, schouder (met uitstralingspijn in de schoudergordel en arm)- en rugpijn (met uitstralingspijn in been) zijn lastige ongemakken.

Mensen leggen zich hierbij neer, slikken pijnstillers, gaan vroeg naar bed of nemen een warm bad.

Weinigen weten echter dat deze pijnen vaak worden veroorzaakt door actieve triggerpoints, hypergevoelige plekjes in het spierweefsel, welke pijn uitstralen naar omliggende gebieden.

Een voorbeeld hiervan is: iemand heeft pijn in zijn hoofd (het uitstralingsgebied) maar deze pijn wordt veroorzaakt worden door actieve triggerpoints in de schoudergordel of nek. Behandelen van de pijnplek zelf, door massage of andere technieken heeft dus geen enkel resultaat. Hier biedt triggerpoint therapie uitkomst.

Vaak ondervindt men vrijwel meteen verlichting.

Zelftherapie

Het doel van triggerpoint therapie, is om de actieve triggerpoints te lokaliseren en deze te behandelen.

Tevens streeft deze therapievorm ernaar om via zelfbehandeling, de patiënt te leren de actieve triggerpoints onder controle te houden.

Voor sommige mensen is het moeilijk dagelijks oefeningen uit te voeren, triggerpoint-therapie is dan misschien een betere optie.
Hierbij wordt van de patiënt gevraagd om de drukpunten enige malen per dag te masseren zodat hij of zij zelf de pijn onder controle kan houden. Het beste resultaat krijgt men echter door beide toe te passen, drukpuntbehandeling gevolgd door stretchen en oefeningen.