De Heulenaar

Praktijk voor integrale natuurgeneeskunde

Vergoeding vaak via aanvullende verzekering - Hierop is de eigen bijdrage niet van toepassing - Verwijskaart niet nodig

Gratis telefonisch consult
18.00-18:30
0174-295970 (ma/di/do)


Online reserveren mogelijk

Structurele Integratie volgens dr. Ida Rolf

Bij de Akademie voor massage en beweging volgde ik een jaar van de opleiding Rolfing. Dit als een verdieping op de eerder gevolgde opleidingen Myoskeletal Alignment en Craniosacraal Therapie.

Structurele integrale (ook wel structureel lichaamswerk genoemd) is een holistische en integrale vorm van lichaamswerk die ontworpen is door biochemicus dr. Ida Rolf. Dit werk kan de structuur van je lichaam, je houding en de bewegingsvrijheid van je lichaam sterk verbeteren. Ida Rolf gaf zelf de naam Structurele Integratie aan haar werk. De meeste mensen noemen deze vorm van lichaamswerk echter Rolfing.
Alle vormen van structureel lichaamswerk, zoals bijvoorbeeld myosceletal alignment, die naderhand zijn ontwikkeld, zijn afgeleid van Rolfing.

Door het manipuleren van spierfascia en door bewegingseducatie kunnen opgebouwde spanningen en pijn opgeheven worden. Miljoenen mensen hebben al baat gehad bij structurele Integratie, zowel mannen als vrouwen, van alle leeftijden.

Indicaties voor structurele integratie zijn:

Bij structureel lichaamswerk wordt het lichaam in een reeks van 10 sessies (2 per week) op gestructureerde wijze verkend op spanningen en contracties in de spieren en bindweefsels van je lichaam. Vervolgens worden er technieken toegepast die de weefsels van de spieren en fascia (bindweefsels) weer verlengen of juist verkorten waardoor het lichaam als het ware opnieuw wordt uitgelijnd waardoor het beter in balans komt.

De uitwerking van structurele integratie is vaak niet alleen fysiek, maar ook mentaal en emotioneel, diepgaand en transformerend.

De effecten van structurele integratie zijn:

Structurele Integratie volgens Ida Rolf is geschikt voor iedereen. Vooral mensen die een inspannend leven leiden, zowel mentaal als fysiek, hebben baat bij deze vorm van lichaamswerk. Sporters, dansers, yoga­ en meditatie­beoefenaars, muzikanten, acteurs zakenmensen en alle mensen die met pijn en stress kampen hebben al baat gehad bij de behandeling; niet alleen bij het wegnemen van pijn en stress, maar ook bij het beter functioneren in hun professionele en dagelijkse activiteiten. Ook is Rolfing geschikt voor kinderen. Een holistische en integrale benadering is belangrijk doordat rug­ en andere klachten veel verschillende oorzaken kunnen hebben.

Structurele integratie wordt vooral aanbevolen bij:

Structurele Integratie bevordert:

Oefeningen en bewegingen

Naast de lichaamsbehandeling wordt er ook aandacht besteed aan het aanleren van oefeningen en bewegingen die toegespitst zijn op de specifieke individuele situatie van de cliënt. Het verbeteren van de beweeglijkheid en op de juiste manier leren bewegen dragen immers in hoge mate bij aan het genezingsproces. Door eenvoudige bewegingsoefeningen worden specifieke gebieden aangesproken en wordt de algehele waarneming gestimuleerd, waardoor waarneming en coördinatie verbeteren. Structurele integratie stemt de structuur en functies van het menselijk lichaam beter op elkaar af waardoor het beter kan bewegen in de zwaartekracht.

Na tien sessies zal het lichaam zichtbare en voelbare verbeteringen hebben ondergaan.

Je zult niet alleen beter zijn gaan ademen, een betere houding en coördinatie hebben gekregen, maar ook een algeheel gevoel van welzijn ervaren. Vaak gaat dit gepaard met een sterker bewustzijn en een betere energiehuishouding.

Structurele integratie is een door Ida P. Rolf opgezet systeem om het hele lichaam opnieuw uit te lijnen. Het is een effectief en slimme proces in 10 stappen, die het hele lichaam behandelt en afstemt. Vanzelfsprekend is het ook mogelijk om naar behoefte, meer, of minder, te doen.

M.A.T. Ontworpen door `rolfer`Erik Dalton is een vergelijkbare therapie.Ook Oprah Winfrey is zeer geïnteresseerd in `Rolfing´.
In deze videoclip wordt dr. Oz tijdens de Oprah Winfreyshow `gerolfd´. Hij onvangt de `friend for life´behandeling.

In bovenstaande video laten we zien wat u kunt verwachten van een `Rolfing sessie´.