De Heulenaar

Praktijk voor integrale natuurgeneeskunde

Vergoeding vaak via aanvullende verzekering - Hierop is de eigen bijdrage niet van toepassing - Verwijskaart niet nodig

Gratis telefonisch consult
18.00-18:30
0174-295970 (ma/di/do)


Online reserveren mogelijk

Spataderen

Spataderen zijn bloedvaten die verwijd en verzwakt zijn. Ze ontwikkelen zich meestal in de benen en worden geassocieerd met chronische ontstekingen, vaatinfectie en een slechte circulatie. Spataderen zijn niet alleen lelijk maar leiden tot zwelling en oedeem in de benen en enkels, tot huidverdikking en tot zweren. Onder de noemer spataderen vallen dikke kronkelige blauwe aderen en spinadertjes (telangiectasia). Voortekenen voor het ontstaan van spataderen zijn: koude voeten (slechte doorbloeding), zware en vermoeide benen (vooral 's avonds), stuwingen in de benen, kuitkramp, onderhuidse bloedingen en blauwe plekken, vochtophoping rond de enkels, stekende pijn en gezwollen gevoel in de benen en rusteloze benen (restless legs).


Om te begrijpen hoe spataderen ontstaan kijken we eerst even naar de bloedcirculatie in je lichaam. Slagaderen pompen het bloed van het hart door je lichaam heen. De aderen vervoeren dit bloed weer terug naar het hart. Om te voorkomen dat het bloed naar beneden stroomt, zijn de aderen om de tien centimeter van kleppen voorzien. Deze kleppen sluiten de ader na elke pompbeweging af. Wanneer de aderen ontstoken raken, beschadigen de kleppen en ze sluiten niet meer goed waardoor bloed terugstroomt. Dit zorgt voor verwijde aderen en stuwingen in de benen. Circulatieproblemen zijn typisch bij chronische ontstekingen. Langdurig staan, te weinig bewegen, langdurig op naaldhakken staan, afknellende, nauwsluitend kleding zijn zaken die de circulatie belemmeren. Ook genetische en hormonale factoren spelen een rol (het treft vrouwen 4 keer vaker dan mannen).


Vanuit de natuurgeneeskunde zijn er mogelijkheden om zowel ontstekeningen te voorkomen, te genezen of te verminderen als de circulatie te verbeteren waardoor spataderen worden voorkomen of worden verminderd.


Verhoogde insulineniveaus

Bij personen waar de bloedsomloop verstoord is is er vaak sprake van verhoogde insulineniveaus. Dit wordt veroorzaakt door een slecht bloedsuikermetabolisme dat op zijn beurt weer leidt tot chronische ontstekingen. Het is belangrijk om graan, suikers en zetmeel uit het dieet te schrappen, aangezien deze koolhydraatrijke voedingsmiddelen het bloedsuiker en insuline verhogen. Het is ook belangrijk om omega-6 plantaardige oliën en bewerkt vlees volledig te vermijden aangezien zij de ontstekingsmediatoren verhogen die de bloedvaten beschadigen.


De beste aanpak voor problemen met de bloedsomloop is een anti-inflammatoir dieet en levensstijl. Een dieet dat ontstekingen voorkomt of verbetert is rijk aan fytonutrienten (vitaminen, mineralen, anti-oxydanten), gezonde vetten (kokosvet, hennepolie, olijfolie) en schone eiwitbronnen (wild, wilde vis, biologisch vlees, biologische kip). Niet-zetmeelhoudende groenten, kruiden en thee zijn grote bronnen van anti-oxidanten en hebben een zeer laag koolhydratengehalte. Gezonde vetbronnen omvatten ook avocado's, noten, zaden en omega-3 rijke producten als vis en lijnzaad.


CRP en homocysteïne en laaggradige ontstekingen

Wat alle mensen met spataderen en een verstoorde circulatie gemeen hebben is een verhoogd CRP. Dit eiwit is verhoogd wanneer er ontstekingen in het lichaam optreden. Een verhoogd CRP kan aangepakt worden met een lifestyle die erop gericht is laaggradige ontstekingen aan te pakken.

Homocysteïne is een ander stofje dat verhoogd wordt aangetroffen bij mensen met problemen met de bloedsomloop. Als 'oorzaak' voor hoge homocysteïnewaarden worden, naast een tekort aan methyldonoren B2, B6, B11, B12, trimethylglycine ook hormoonpreparaten (de pil, androgenen, levo-dopa), bepaalde andere reguliere medicatie, alcoholmisbruik en roken genoemd. Het is bij verhoogd homocysteine in ieder geval verstandig om te suppleren met een B-complex vitamine met B2, B6, B9 en B12 en zink. Vitamine C en vitamine E versterken de aderen en hebben anti-inflammatoire eigenschappen. Vitamine E is bovendien een natuurlijke bloedverdunner. Verhoogd homocysteine ontstaat ook door omgevingsfactoren als slechte voedingsgewoonten (te weinig groenten, onvoldoende volkoren producten, 10 tot 15 kopjes koffie, gebakken vetten enz). Een erfelijk verhoogd homocysteïne gehalte treft vaak jonge mensen.


Voeding

Zorg voor een goed zuur-basenevenwicht in de voeding. Eet zoveel mogelijk voedingsmiddelen die base zijn omdat voeding dat als ‘zuur’ bestempeld wordt het ontstaan van spataderen in de hand werkt. ‘zuur’ heeft in dit geval echter niets te maken met de smaak (citroenen en appelazijn zijn bijvoorbeeld base). Overgewicht kan een oorzaak zijn van spataderen. Probeer af te vallen door gezond, het liefst biologisch, te eten. Eet veel fruit, veel groenten, veel (verse kruiden, en veel rauwkost. Venkel, komkommer, asperges en selderij hebben een vochtafdrijvende werking. Kruiden als peterselie, basilicum en koriander bevatten veel fytonutrienten en bevorderen de gezondheid. Drink meer water, kruidenthee en vruchtensappen. Ook het dagelijks eten van kalkrijk voedsel (zuurkool, witte kool, worteltjes, amandelen, rozijnen, verse wortelsap en enz.) helpt bij het voorkomen of bestrijden van spataderen. Appelazijn heeft verstevigende en ontstekingremmende eigenschappen.


Lichaamsbeweging verbetert de bloedsomloop

Regelmatige lichaamsbeweging is een ander belangrijk onderdeel van een anti-inflammatoire levensstijl, beweeg dagelijks minimaal een half uur in de frisse buitenlucht. Dit omvat vooral oefeningen van een lage intensiteit. Personen met spataderen moeten springen en lopen op beton of loopband vermijden en kiezen voor sporten op een zachter oppervlak, zoals gras of zand.


Veel activiteiten met een lage intensiteit zoals fietsen, wandelen, dansen, rebounding worden aanbevolen. Deze activiteiten verbeteren de algehele circulatie. Personen met ernstige spataderen moeten zich onthouden van lichaamsoefeningen met een hoge intensiteit door de hoge druk die dit op de bloedvaten plaatst en de kans op embolie bij trombose.


Lichaamswerk om het bindweefsel te versterken

Het behandelen van spataderen met diepe massagetechnieken komt voort vanuit inzichten uit de traditionele chinese geneeskunde en vanuit aromatherapie. Door de bindweefselmassages wordt het zelfherstellend vermogen van het bindweefsel positief beïnvloedt. Bovendien bevordert het de circulatie en de werking van de parasympathicus. De massages zijn pijnvrij en worden als zeer aangenaam ervaren. Deze methode is in principe voor iedereen geschikt die last heeft van spataderen en/of een slechte doorbloeding in de benen. Er wordt gemasseerd met verwarmde olijfolie of druivenpitolie met speciaal geselecteerde essentiële oliën welke de aderwanden en het bindweefsel verstevigen.


Essentiele olien die de bloedsomloop verbeteren

Scharlei, cypres, grapefruit, helichrysum, citroen, citroengras, sinaasappel, roos, salie en manderijn.


Essentiele olien met anti-inflammatoire eigenschappen

Kamille, wierook, gember, mirre, pepermunt en vetiver.


Tijdens de eerste weken worden de veneuze pompoefening en andere oefeningen aangeleerd. Het toepassen van deze oefeningen en het volgen van een anti-inflammotoir dieet zijn van invloed op het welslagen van deze therapie. Leg de benen dagelijks een poosje wat hoger. Ook huidborstelen, liefst droog en in de zon heeft een gunstig effect!


Spataderpreventie d.m.v. bindweefselmassage tijdens een zwangerschap.

Om een goed resultaat te bereiken is het aan te bevelen om de massages rond de 20ste week van de zwangerschap te beginnen, eerder als er pijn of uitbreiding van spataderen wordt geconstateerd. Na enkele behandelingen is er beduidend minder pijn. Moeheid in de benen is niet of nauwelijks meer aanwezig. Spataderen die tijdens de zwangerschap ontstaan en tijdig worden behandeld trekken geheel of vrijwel geheel weg na de bevalling.


De resultaten:

De resultaten van deze methode zijn heel bevredigend. In vrijwel alle gevallen verdwijnen de pijn- en vermoeidheidsklachten al na enkele behandelingen. Het cosmetische effect is ook positief. Oude spataderen, van bijvoorbeeld een vorige zwangerschap, worden in het algemeen lichter van kleur en geven minder klachten.


Contra-indicaties voor lichaamswerk:


Wat kun je doen vanuit fytotherapie