De Heulenaar

Praktijk voor integrale natuurgeneeskunde

Vergoeding vaak via aanvullende verzekering - Hierop is de eigen bijdrage niet van toepassing - Verwijskaart niet nodig

Gratis telefonisch consult
18.00-18:30
0174-295970 (ma/di/do)


Online reserveren mogelijk

Wat is orthomoleculaire therapie?

Orthomoleculaire therapie is erop gericht de gezondheid te bevorderen of ziekteprocessen te herstellen.
De behandeling heeft tot doel om de lichaamscellen (onze bouwstenen) te voorzien van optimale hoeveelheden vitamines, mineralen en andere noodzakelijke voedingsstoffen.

Uit een groeiend aantal wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat er een niet te verwaarlozen relatie bestaat tussen voeding en ziekten. Zo is inmiddels duidelijk dat slechte voedingsgewoonten een rol spelen bij het ontstaan van laaggradige ontstekingen in het lichaam en daardoor een rol spelen bij het ontstaan van:

Een goede voeding is cruciaal voor het optimaal functioneren van het immuunsysteem.

Orthomoleculaire therapie is erop gericht het lichaam op moleculair niveau te corrigeren. De lichaamscel, de kleinste eenheid van het lichaam, kan alleen goed functioneren als de juiste voedingsstoffen aanwezig zijn.

Uit onderzoek blijkt ook dat een tekort aan specifieke voedingsstoffen vaak een rol speelt bij het ontstaan van chronische aandoeningen. De orthomoleculair therapeut bekijkt hoe je die het best aan kunt vullen.

In mijn praktijk combineer ik hiertoe een uitgebreide anamnese, met het opmeten van de vitaminen en mineraalstatus van het lichaam.

Orthomoleculaire therapie kan ingezet worden voor:


Weldoorvoed maar toch ondervoed.

Onze voeding bevat, door moderne teelt-, en bemestingsmethoden, niet meer de benodigde voedingsstoffen. De combinatie van factoren zoals een verarmde landbouwgrond, bemesting alleen met macronutriënten èn het gebruik van pesticiden, waardoor meer nutriënten nodig zijn om deze te neutraliseren, is desastreus.

Als gevolg hiervan zijn wij allemaal, de een meer dan de ander, niet kwantitatief, de meeste mensen eten teveel, maar kwalitatief, ondervoed.

Moderne voeding bevat niet de nutriënten die het lichaam nodig heeft, ook niet als u gevarieerd, en gezond, volgens de richtlijnen van het voedingscentrum eet.

In de orthomoleculaire therapie staat het streven voorop om met de voeding zoveel mogelijk nodige en nuttige voedingsstoffen binnen te krijgen en zo weinig mogelijk schadelijke stoffen.

Schadelijke toevoegingen.

Industrieel bewerkte voedingsmiddelen bevatten vaak stoffen die schadelijk zijn voor het lichaam. Te denken valt hierbij bijvoorbeeld aan:

Advies op maat

Waar mogelijk, wordt geprobeerd zoveel mogelijk via de voeding de benodigde nutriënten binnen te krijgen. Aan de hand van de klachten kan men in de orthomoleculaire therapie nagaan welke specifieke voedingsstoffen je waarschijnlijk tekort komt of welke voedingsstoffen je lichaam optimaal kunnen ondersteunen. Zo kun je, door je dieet aan te passen, er zelf aan meewerken de aandoening te boven te komen. Een streng dieet is, meestal, niet nodig. Orthomoleculair therapie kan prima gecombineerd worden met andere (ook reguliere) behandelwijzen.

Indien voeding alleen niet toereikend is, in de meeste gevallen is dit helaas zo, kan dit ook aangevuld worden d.m.v. suppletie.

Hoe werkt het?

Als je kiest voor orthomoleculaire therapie bij de Heulenaar wordt tijdens het eerste gesprek zoveel mogelijk informatie verzameld over je voedingsgewoontes en leefwijze. Afhankelijk van de hulpvraag en klachten gaan wij samen  op zoek naar een evenwichtige voeding die voor je geschikt is. Accenten worden gelegd op het gebruik van specifieke voedingsmiddelen en er wordt zo min mogelijk met een 'verboden' lijstje gewerkt. Een juiste productkeuze, minimaal aan te raden hoeveelheden en de therapeutische werking van voeding staan centraal.

Wanneer je in evenwicht bent met je voeding blijkt vaak dat er meer ruimte komt voor uiting van andere eigenschappen van jezelf. Door bijvoorbeeld minder darmklachten kun je weer je favoriete sport beoefenen of door een beter gereguleerde suikerstofwisseling ben je fitter en in staat om meer aan het sociale leven deel te nemen.

Voor wie is orthomoleculairtherapie geschikt?

Voor iedereen die eet en drinkt, zowel voor het behoud van een optimale gezondheid, als ter preventie of behandeling van klachten.