De Heulenaar

Praktijk voor integrale natuurgeneeskunde

Vergoeding vaak via aanvullende verzekering - Hierop is de eigen bijdrage niet van toepassing - Verwijskaart niet nodig

Gratis telefonisch consult
18.00-18:30
0174-295970 (ma/di/do)


Online reserveren mogelijk

Ortho Bionomie

Ortho Bionomie is een behandelwijze die 20 jaar geleden ontworpen is door dr. Arthur Lincoln Pauls, een osteopaat die getraind was in de martiale kunsten. Dr. Pauls wilde een systeem ontwerpen dat uitging van de wijsheid en het zelfgenezend vermogen van het lichaam en dat eenvoudig en veilig door therapeuten toe te passen was.

Vanuit zijn ervaring als judo-instructeur, en zijn achtergrond als osteopaat, vond hij een manier om het lichaam in balans te brengen door het lichaam in bepaalde houdingen te zetten waarin structuren zich volledig kunnen ontspannen. Hierdoor treedt het zelfgenezend vermogen van het lichaam in werking. Gecontracteerde structuren ontspannen en verlengen zich, de circulatie verbetert sterk, klachten verdwijnen en het lichaam komt tevens tot een betere uitlijning. Hij ontdekte dat door MET in plaats van TEGEN het lichaam te werken, het lichaam als vanzelf tot een betere balans komt, zonder dat daar excessieve fysieke kracht voor nodig is. Dr. Pauls begon zijn werk in Amerika in 1976, pas de laatste decennia is zijn werk ook hier en daar in Europa geïntroduceerd.

Ortho Bionomie is een zachte, op osteopathische inzichten gebaseerde vorm van lichaamswerk, die hoog effectief is bij het bestrijden van chronische stress, blessures, pijn of problemen die samenhangen met structurele onbalans. Het vergroot de flexibiliteit, geeft gevoelens van welbevinden en verbetert de werking van organen en het endocriene systeem. De  therapeut gebruikt zachte bewegingen en posities van het lichaam die een verandering brengen in stress- en pijnpatronen. Hierbij staat het comfort van de cliënt/patiënt centraal, er worden zachte, indirecte technieken gebruikt.

De therapeut geeft tevens huiswerk, in de vorm van eenvoudige oefeningen of houdingen, aan de cliënt/patiënt mee zodat de neuromusculaire resetting van het lichaam thuis verder geoefend kan worden.

Ortho Bionomie is erg effectief om zowel acute als chronische stress te verminderen door het terugbrengen van chronisch verhoogde spanning. Het verbetert de flexibiliteit en de circulatie. Deze methode behandelt het hele lichaam en is een weldaad voor de gewrichten.

Ortho Bionomie staat voor Ortho, dat recht of correct betekent, Bio, dat leven betekent, en Nomie, dat onderdeel van de wet betekent. Orthobionomie kan dus gedefinieerd worden als: "het correct toepassen van de wetten van het leven". Dit beschrijft treffend de filosofie achter het werk Ortho Bionomie, dat werkelijk over het begrijpen van de hele levenscirkel gaat. We focussen we ons op de structuur, dit is LETTERLIJK het fundament waarop ons leven is gebouwd. Wanneer de fundamenten van je leven goed zijn dan voel je je beter, je denkt beter, je leeft beter (Kain and Berns, 1992)

Wanneer je wilt veranderen, kun je het best beginnen met het veranderen van je fysieke structuur, en daar vanuit werken. Ons lichaam en onze geest hebben het vermogen zichzelf te herstellen. Je moet ze echter motiveren om deze verandering te bewerkstelligen. Ortho Bionomy is een zachte, effectieve methode om deze verandering te bewerkstelligen. Ortho Bionomie kan uitstekend gecombineerd worden met andere behandelwijzen.