De Heulenaar

Praktijk voor integrale natuurgeneeskunde

Vergoeding vaak via aanvullende verzekering - Hierop is de eigen bijdrage niet van toepassing - Verwijskaart niet nodig

Gratis telefonisch consult
18.00-18:30
0174-295970 (ma/di/do)


Online reserveren mogelijk

Oorzaken van verzuring

De processen in ons lichaam werken alleen binnen bepaalde voorwaarden. De homeostase (het vermogen van het lichaam om alle functies in het lichaam in evenwicht te houden, ondanks omgevingsinvloeden) van het lichaam omvat o.a. de juiste temperatuur, het juiste hormonaal evenwicht, een gebalanceerd immuunsysteem èn de juiste zuurgraad. De juiste zuurgraad is dus een van de voorwaarden voor een goede gezondheid. Zonder deze is het niet mogelijk goed gezond te zijn! Alle celfuncties en dus alle orgaanfuncties gaan achteruit als de zuurgraad afwijkt. Geen enkel orgaan ontsnapt aan deze malaise.

Sommige weefsels zijn gevoeliger voor afwijkingen in de homeostase dan andere, bijvoorbeeld: botweefsel, haar, nagels, bloed(stolling), spieren, urinewegen, pezen en gewrichten. Een goede zuurgraad is voorwaarde voor het behoud van een optimale gezondheid en voor behoud van gezonde weefsels.

Factoren die verzuring veroorzaken:

Verkeerde voeding of verkeerde eetgewoonten zijn een belangrijke oorzaak van verzuring.

De algemene westerse consensus is dat de optimale verhouding om het lichaam gezond te houden 80% basenvormend voedsel en 20% zuurvormend voedsel is. Als je voeding in deze verhouding tot je neemt, bouw je een sterke weerstand op tegen ziekten. Klik hier voor een tabel.  
Mensen die herstellend zijn van een ziekte zijn vaak meer verzuurd, waardoor een alkalischer dieet de verbetering kan versnellen.  

Andere factoren die verzuring veroorzaken zijn:

Een gezonde voeding zorgt mede voor een goed zuur-basenevenwicht en kan veel ziektes voorkomen. Er zijn een aantal geschikte therapieën als ondersteuning, zoals: