De Heulenaar

Praktijk voor integrale natuurgeneeskunde

Vergoeding vaak via aanvullende verzekering - Hierop is de eigen bijdrage niet van toepassing - Verwijskaart niet nodig

Gratis telefonisch consult
18.00-18:30
0174-295970 (ma/di/do)


Online reserveren mogelijk

Wanneer heeft je behandelaar voor het laatst de tijd gehad om met je door te nemen hoe je eet, hoe je slaapt, of je plezier hebt in je leven?

Tegenwoordig zien de meeste artsen minstens vier patiënten per uur, soms zelfs elke vijf minuten een patiënt. Door deze wijze van werken kun je onmogelijk rekening houden met voeding, sociale aspecten, familie omstandigheden, werk, karakter, gevoeligheid, aanleg, houding, overtuiging, geloof, liefde of gebrek er aan, etc.

In de reguliere geneeskunde wordt aan het belang van goede voeding en de lichaamseigen geneeskracht voorbij gegaan. In de meeste ziekenhuizen staan bijvoorbeeld desserts met veel suiker en slagroom op het menu om verzwakte patiënten te doen aansterken. En dat terwijl suiker de afweer met bijna de helft kan verlagen.

De reguliere geneeskunde weet bijna niets van de invloed van voeding op de gezondheid en het welbevinden.

Als mensen i.v.m. hun gezondheid een speciaal dieet moeten volgen stuurt de huisarts je naar een diëtist(e). Diëtisten weten vaak veel over voeding, maar niet hoe je voeding als medicatie gebruikt. Per jaar verschijnen er vele duizenden artikelen over vitaminen en mineralen in de reguliere medische literatuur en nog meer over de invloed van voeding. De huisarts leest hier echter meestal nog geen vijf procent van.

Vanuit de farmaceutische industrie zal de arts deze informatie ook niet ontvangen, want op voeding en voedingssupplementen valt weinig te verdienen. Dit is met name omdat er geen patent op te verkrijgen valt. Bovendien kost het op de markt brengen van een geneesmiddel tenminste een paar miljoen euro. Gevolg: artsen krijgen geen reisje of boeken of een leuk congres met uitstapjes aangeboden om meer te leren over voedingsupplementen met als gevolg dat je dit niet krijgt voorgeschreven. En dit terwijl TNO in 1995 al concludeerde dat het merendeel van de Nederlanders ernstige tekorten van bepaalde vitaminen en mineralen heeft en dat dit in de toekomst kan leiden tot ernstige klachten, zie www.soe.nl

Niet `genezen` maar faciliteren!

Onder natuurgeneeskunde verstaan we een breed spectrum aan geneeswijzen die het zelfhelend vermogen van de mens stimuleren, onder de noemer alternatief, complementair of aanvullend vallen, en die zich bij voorkeur bedienen van methoden en middelen die in de natuurlijke omgeving van de mens voorkomen.


Deze geneeswijzen richten zich op de gehele mens, en niet alleen op de zieke delen of de ziekteverwekkers. Het zelfgenezend vermogen van de mens staat centraal, evenals de wisselwerking tussen de mens en zijn omgeving.


Een arts kan een antibioticum of pijnstiller voorschrijven, maar uiteindelijk moet je via je natuurlijke afweer herstellen.

Een natuurgeneeskundig therapeut kan je helpen je immuunsysteem te activeren en het herstel en de lichaamseigen geneeskracht bevorderen.

Ook het belang van een goede houding, hoe je met emoties omgaat, hoe je in het leven staat en hoe je beweegt, is vaak niet goed bekend bij reguliere artsen.
In de natuurgeneeskunde disciplines als yoga, rolfing en myosceletal alignment staan deze zaken juist centraal. Als op een van deze punten iets niet in balans is heeft dit een negatief effect op het zelfgenezend vermogen van het lichaam.
Massages, lichaamswerk, beweging en bewustzijnswerk bieden handvaten om hier weer evenwicht te brengen.

Ook energetisch werk als reiki, acupunctuur, craniosacraal therapie of quantum touch valt onder natuurgeneeskunde. Inmiddels staat wel vast dat deze therapieën gezondheidswinst opleveren.
Ze verbeteren onder andere de immuniteit, verlagen pijn en stress en verminderen angst.
Wat nog niet duidelijk is is waarom energie-therapie werkt. Er zijn verschillende hypotheses, maar echt wetenschappelijke bewijs ervoor ontbreekt (nog).

Neem als voorbeeld selenium. Mannen hebben veel minder kans (tot 63% minder) op prostaatkanker indien ze 200 microgram selenium per dag innemen. De hoeveelheid selenium in de Nederlandse bodem is zeer laag en daarom bevatten producten hiervan te weinig selenium. Eet dus regelmatig tonijn, zwaardvis, neem een paar Braziliaanse noten (2 is voldoende) of een handje cashewnoten. Ook kan een gebrek aan selenium voor gevoelens als irritatie, angst, vijandigheid en depressie zorgen. Er wordt zelfs gespeculeerd dat selenium een, tot nu toe, onbekende neurale functie heeft. Het is dus belangrijk dat voeding voldoende selenium bevat.

Een teveel aan selenium zorgt echter niet voor een betere stemming of gezondheid, maar wordt toxisch in je lichaam en je  krijgt er haaruitval van. Het is veiliger om een handje noten of een stukje tonijn te eten dan supplementen te nemen.


Duurzaam genezen door het bodymind-complex, de natuur,  de kans te geven zichzelf te genezen!