De Heulenaar

Praktijk voor integrale natuurgeneeskunde

Vergoeding vaak via aanvullende verzekering - Hierop is de eigen bijdrage niet van toepassing - Verwijskaart niet nodig

Gratis telefonisch consult
18.00-18:30
0174-295970 (ma/di/do)


Online reserveren mogelijk

Massages tijdens de menopauze

Massage op zich is al een weldaad, maar enkele extra's kunnen het effect nog versterken!

Horen: zachte muziek op de achtergrond werkt als een akoestische spanningsverdrijver

Zien: zacht licht kalmeert de geest.

Ruiken: aroma's dringen door tot in uw emotionele brein en brengen vredige herinneringen weer tot leven.

De menopauze kondigt voor alle vrouwen een belangrijke levensverandering aan. Massage kan een goede en prettige aanvulling zijn om dit proces te veraangenamen en op een natuurlijke wijze te laten verlopen.

Op deze wijze kunnen de ergste klachten verdwijnen.

Rond het 45ste levensjaar hebben de eierstokken circa 450 rijpe eitjes afgestoten en treedt de menopauze in.

Het proces van overgang en wat daar aan vooraf gaat geeft de nodige overlast. Dat kan duren tot een paar jaar na de laatste menstruatie. Tijdens de overgang zijn de hormonen wispelturig. De hersenen en hypofyse geven wanhopige signalen om de eisprong uit te voeren omdat ze dat al jaren gewend zijn geweest.

Er ontstaan emotionele uitingen en sterke temperatuursverschillen, bekend als opvliegers. Er is ook sprake van je onzeker voelen. Vrouwen in de overgang kunnen last hebben van onzekerheid en depressies.

Dat komt omdat de energie van de nieren en blaas (element water) verzwakken door de verandering vanwege de overgang. De emoties die hierbij horen zijn onzekerheid en angstgevoelens.

De eierstokken verliezen hun functie. Er is een relatie tussen eierstokken en de schildklier. Er ontstaan dan ook stofwisselingstoornissen. Dat leidt ook meestal tot gewichtstoename en vocht vasthouden. Het vasthouden van vocht komt ook omdat de milt (element aarde) erbij betrokken is. Ook de bloedcirculatie speelt een rol. Vrouwen maken, vanwege het menstrueren, meer bloed aan dan mannen.

De menopauze is ook nog op een andere manier ingrijpend. Meestal is het zo, dat de kinderen de deur uit zijn waardoor een leegte ontstaat en het gevoel dat je minder belangrijk bent. Dat gaat gelijk op met de verandering van de hormoonhuishouding, de opvliegers, en een andere toestand van vrouw zijn. De emoties die los komen worden vaak door de partner of door de vrouw zelf niet begrepen.

Uit onderzoek is gebleken dat ook de houding van de desbetreffende vrouw ten opzichte van haar eigen lichaam een belangrijk gegeven is.

Accepteer je dat je ouder wordt?

Vind je jezelf nog aantrekkelijk?

Accepteer je de overgang als een natuurlijk proces of wordt deze juist gezien als een vervelend en belemmerend gegeven?

Ben je er klaar voor om oud(er) te worden of moet je nog zoveel doen?

Ongeveer 25 % van de vrouwen heeft weinig tot geen last van de overgang.

Daarnaast is er een groep van 50 % van de vrouwen met klachten, maar deze weten zich redelijk goed aan te passen aan de veranderende omstandigheden.

Als laatste is er nog een groep van ongeveer 25 % die serieuze klachten hebben tijdens de overgang.

Een goede massage voor vrouwen in de overgang of vlak daarvoor is het goed masseren van de binnenkant van de benen. Hier lopen de meridianen van nieren en milt.  Eerst de binnenkant van het rechterbeen (onderbeen en dan bovenbeen) goed wrijven, zo'n dertig tellen en dan idem van het linkerbeen. Begin weer opnieuw. Doe dat totaal minimaal 5 minuten. Beklop daarna met de handpalmen een minuut de binnenkant van de benen. In China wordt deze oefening aanbevolen en vrouwen in de overgang hebben er veel baat bij. Je kunt er echter ook op jongere leeftijd mee beginnen.

Tijdens deze massage wordt gebruik gemaakt van rijstkiemolie , rijk aan vitamine E, vitamine E zorgt voor een verbeterde bloedsomloop en gaat bindweefselverhardingen tegen.

Alle door mij aangeboden behandelingen hebben een therapeutisch karakter en worden meestal vergoed vanuit de aanvullende verzekering.

Behandelingen worden gegeven ter behandeling of voorkoming van klachten van fysieke, mentale en/of emotionele aard.


In mijn praktijk werk ik met biologische olie! Alle waardevolle componenten blijven behouden. Alleen dan komen de helende en energetische eigenschappen van de (etherische) oliën ten volle tot hun recht.

Aanraken is erg belangrijk voor je emotionele welzijn.

Vooral in de overgang kan massage een geweldige manier zijn om in evenwicht te komen.

Massage met etherische oliën blijkt, volgens onderzoek,  de klachten van vrouwen in de overgang (opvliegers, nachtelijke transpiratie, stemmingswisselingen, hoofdpijn, gewrichtsklachten, hartkloppingen, innerlijke onrust, prikkelbaarheid, slapeloosheid, neerslachtigheid etc.) te verminderen.