De Heulenaar

Praktijk voor integrale natuurgeneeskunde

Vergoeding vaak via aanvullende verzekering - Hierop is de eigen bijdrage niet van toepassing - Verwijskaart niet nodig

Gratis telefonisch consult
18.00-18:30
0174-295970 (ma/di/do)


Online reserveren mogelijk

Massage als complementaire zorg bij ernstig zieken

Omdat ernstig zieke mensen een andere manier van massage behoeven dan gezonde mensen heb ik er voor gekozen om een zeer zachte manier van masseren en lichaamswerk te gebruiken. Deze vorm van massage kan uitgevoerd worden op ernstig zieke, geriatrische en terminale patiënten.

Aanraken mag weer bij patiënten met kanker!

De oude mythe, dat massage de metastering van kanker bevordert was gebaseerd op een primitief begrip hoe kanker zich verspreidt en onvoldoende onderzoek naar het effect van massagetherapie.

Gelukkig is deze stelling onderuit gehaald en vervangen door een meer doordachte stelling met betrekking tot kanker en massagetherapie!

Meer onderzoek naar de impact van massagetherapie op het lichaam heeft ertoe geleid dat massagetherapie een welverdiende plaats heeft gekregen in de zorg en behandeling van mensen met kanker, zowel terminale patiënten als survivors. 

Ik werk volgens de methode en inzichten van Gayle MacDonald, auteur van: Medicine hands, Massagetherapy for People with Cancer.

Massagetherapie en chemo

Tijdens een chemokuur krijgen kankerpatiënten veel gifstoffen toegediend die de tumor moeten doden maar die ook in het hele lichaam terecht komen. Gezonde cellen worden door de chemokuur ook aangetast, er wordt echter, door de reguliere geneeskunde, vanuit gegaan dat een gezonde cel hier beter tegen kan en de chemo overleeft.

Algemene klachten van kankerpatiënten die met chemo worden behandeld zijn moeheid, misselijkheid en een algehele malaise.

Massage kan het proces om de gifstoffen uit het lichaam af te voeren ondersteunen en geeft mensen tevens nieuwe energie.

Massagetherapie en pijn

Bij pijn is er vaak een wisselwerking tussen pijn, angst en (spier)spanning. Pijn roept reacties op van angst en (spier)spanning. Deze reacties versterken op hun beurt weer de pijn.

Massage en aanraking leidt tot een verminderde overdracht van pijnsignalen en heeft een lokaal effect met als gevolg spierontspanning en een verbeterde doorbloeding. Daarnaast hebben beide een algemeen effect. Het leidt tot daling van het hartritme, de ademhaling en de bloeddruk.
Er treedt zowel een fysiologische als een subjectieve ontspanning op, hetgeen een positief effect heeft op de klachtbeleving van de patiënt. In de praktijk blijkt dat de veranderde beleving van de klachten leidt tot het doorbreken van een vicieuze cirkel.

De invloed van massage op de psyche

Een massage is meer dan het toepassen van een paar handgrepen. De reacties ontstaan niet alleen via de aanraking. Alle zintuigen spelen daarbij een rol. Aanraken is een vorm van communiceren, waarbij reacties op allerlei manieren kunnen worden opgeroepen. Wanneer we alleen maar ‘de rug’ masseren met wat technische handgrepen, kan er nooit sprake zijn van een optimale reactie. D.m.v. Massage (en aanraking) benaderen we de totale mens, lichaam en geest zijn onverbrekelijk met elkaar verbonden!

De psychische invloed van de massage op terminale patiënten is wellicht (nog) moeilijk te verklaren. Massagetherapie geeft echter effecten die structureel overeenkomst vertonen met psychotherapie, beide therapievormen hebben effecten van gelijke sterkte. Een verklaring hiervoor is wellicht dat mensen gedurende hun leven emoties onderdrukken en deze in hun bindweefsel opslaan. Als mensen oud en/of ziek zijn, verzwakt het bindweefsel in het lichaam en komen emoties vrij waardoor mensen met een vloedgolf aan emoties geconfronteerd worden (dit is een inzicht van mijzelf). Massage kan dan behulpzaam zijn om te troosten en deze emoties sneller af te voeren.

De waarde van aroma- en massagetherapie in palliatieve zorg.

Natuurgeneeskundige, aanvullende therapieën, zoals massage en aromatherapie, winnen aan populariteit onder patiënten and medische professionals en worden steeds vaker toegepast bij palliatieve zorg om de kwaliteit van leven van patiënten te verbeteren.

Onderzoek, uitgevoerd door het Marie Curie Cancer Care, London, UK, levert nieuw klinisch bewijs met betrekking tot de voordelen die deze therapieën bieden aan kankerpatiënten.

De onderzoekers beoordeelden de effecten van massage en aromatherapie op 103 kankerpatiënten in een palliatieve zorgsetting. De patiënten ondergingen zowel massages met een neutrale, als massages met een olie die essentiële olie (aromatherapie) bevatte.

De resultaten toonden een statistisch significante vermindering van gevoelens van angst en onrust na iedere massage.

Bij patiënten waarbij tevens aromatherapie was toegepast werd bovendien verbetering aangetoond in hun humeur, hun fysieke welbevinden en hun kwaliteit van leven.

Het rapport concludeert dat massage, met of zonder essentiële olie, angst- en onrustgevoelens lijkt te verminderen maar dat de voordelen hiervan duidelijk toenemen bij toepassing van essentiële oliën, met name bij behandeling met Kamille, en dan vooral Roomse kamille.

Deze olie helpt fysieke en psychologische symptomen te verminderen, en verbetert duidelijk de kwaliteit van leven bij patiënten.

Source: Palliat Med 1999 Sep;13(5):409-17. An evaluation of aromatherapy massage in palliative care. Wilkinson S, Aldridge J, Salmon I, Cain E, Wilson B


Kamille - echte of blauwe Matricaria Chamomilla L. of M. Recutica

Een inktblauwe vloeistof met een sterke, zoete, warme, kruidige geur.  

Mengt goed met Geranium, Lavendel, Patchouli, Roos, Benzoë, Neroli, Bergamot, Marjolein,  Citroen, YlangYlang, Jasmijn, Scharlei en Ciste-roos

Er is een tijd geweest, dat de Kamillebloesem als geneeskruid veel hoger werd aangeschreven dan nu het geval is. Dit kan komen door de verwarring tussen de twee verschillende soorten Kamille, die verschillende eigenschappen bezitten. De éénjarige Kamille, Matricaria chamomilla (Echte of Kleine Kamille), is het soort dat veel voor medische doeleinden gebruikt wordt, terwijl de meerjarige Anthemis nobilis (Roomse Kamille), ook als sierplant wordt gekweekt.

De rijkdom aan alpha-bisabolol maakt Chamomilla-olie tot een bijzonder werkzaam antisepticum. De olie bevordert de genezing van de huid, is pijnstillend bij gewrichtsaandoeningen, verzachtend bij oogaandoeningen en helpt in het algemeen tegen ontstekingen. Onderzoekingen hebben uitgewezen, dat Kamille ook als tegengif bij vergiftigingen met verscheidene bacteriën zoals stafylokokken en streptokokken kan worden gebruikt. Hierbij wordt het gif onschadelijk gemaakt, dit in tegenstelling tot de antibiotica waarbij de vermeerdering van de bacteriën wordt verstoord. Zeer kleine hoeveelheden van de Kamilleolie zijn al in staat als tegengif te functioneren.

In de cosmetica wordt de Kamille gebruikt om zijn kalmerende en verzachtende werking. Azuleen wordt daarom toegepast in crèmes voor een (over) gevoelige huid. De Kamillebloem is geneeskrachtig, helend, verwarmend, kalmerend en verzachtend, maar nooit opwekkend. Ook goed voor kinderen die pijn hebben, angstig of prikkelbaar zijn. Kamille kan gebruikt worden als thee tegen buikpijn, in gorgeldrank of als mondspoeling.

Gebruik Kamille o.a. in- of uitwendig bij; brandwonden, vrieswonden, blaren, eczeem, reuma, oorpijn, acne/jeugdpuistjes, ontstekingen, wondjes, insectensteken, zweertjes, weinig eetlust, hoofdpijn, huidproblemen, menstruatieklachten, artritis, verstuikingen, spierpijn, jicht, zenuwpijn, steenpuisten, allergieën, migraine, nervositeit, stress, overgangsklachten, prikkelbaarheid, slapeloosheid, angst, stress, tandpijn en spijsverteringsstoornissen. Kamille is goed met Lavendel te combineren.  

Contra-indicatie: kan soms dermatitis veroorzaken

Psychisch: Kamille-olie heeft een rustgevende en kalmerende werking waarin men zich behaaglijk kan voelen.

Psychologisch: Het Kamilletype is teleurgesteld en gefrustreerd in het leven. Toch moet hij ook door de werkelijkheid van elke dag. In plaats van dagen of maanden rond te lopen met gekwetste gevoelens of emotionele problemen, zou hij zich eens moeten uiten bij iemand die hij vertrouwd. In zijn eentje blijft hij rondlopen in een cirkel. Wanneer hij zo met zichzelf bezig is, ziet hij misschien niet de helpende hand die naar hem uitgestoken wordt.

Spiritueel: alle Kamilleoliën hebben dezelfde kalmerende en troostende eigenschappen met elkaar gemeen. Ze zijn werkzaam op alle niveaus : het lichamelijke, het emotionele en subtiele. De diepblauwe kleur van echte Kamille wijst op de affiniteit met de keelchakra, waarop deze olie een versterkend en kalmerend effect heeft. Deze werking komt nog beter tot haar recht als de olie wordt toegepast in combinatie met blauwe stenen zoals blauwe toermalijn.

Gebruik Kamille als er behoefte bestaat aan communicatie of als de waarheid gezegd moet worden, maar zonder bitterheid of boosheid.

Kamille Roomse Chamaemelum nobile - Ook wel Anthemis nobile genoemd

Een lichtblauwe vloeistof (wordt geel tijdens het rijpingsproces) met een warm zoet fruitig aroma.

Mengt goed met Bergamot, Scharlei, Eikenmos, Jasmijn, Ciste-roos, Neroli, Roos, Geranium en Lavendel.

Roomse Kamille (Anthemis Nobilis) is van een ijler, lichter blauw en heeft eveneens een rechtstreekse uitwerking op de keelchakra, maar dan wel in de hoogste octaven. Deze olie kan mensen helpen hun hoogste spirituele waarheid tot uitdrukking te brengen en versterkt de mediamieke begaafdheid.

De werking van Roomse Kamille is milder dan die van de Echte Kamille en is daarom in lage doseringen bijzonder geschikt voor kinderen, vooral als deze pijn of angst hebben. Gebruik Roomse Kamille o. a. bij; allergieën, eczeem, psoriasis, jeuk, acne/jeugdpuistjes, herpes, wondjes, zweertjes, slijmvorming in de neus, stijve spieren en gewrichten, weinig eetlust, hoofdpijn, migraine, huiduitslag, menstruatieklachten, depressies, slapeloosheid, hysterie, nervositeit, steenpuisten, insectenbeten, overgangsklachten, spit, oogklachten, menstruatie pijnen, prikkelbaarheid, stress en spijsverteringsstoornissen. Roomse Kamille werkt koortswerend en verlichtend bij buikpijn, stijve spieren en gewrichten. Goed te combineren met, Roos, Sinaasappel en Geranium

Let op: kan soms dermatitis veroorzaken

Let op: Kamille niet gebruiken tijdens een homeopathische behandeling


Alhoewel aromatherapie de gunstige effecten van massage versterkt zijn er ook aroma's die vervelende bijwerkingen kunnen hebben.

Chemotherapie

Aromatherapeuten Jane Buckle, Ann Percival en Pam Conrad zijn verpleegkundigen die de effecten van de verschillende essentiële oliën hebben bestudeerd op mensen die onder behandeling zijn voor kanker. Deze experts zijn van mening dat sommige essentiële oliën de werking van chemotherapie kunnen verstoren en hebben daarom deze regels opgesteld om veilig met aroma's te kunnen werken.

Essentiële oliën kunnen beter niet gebruikt worden tot twee dagen vòòr en tien dagen nà chemotherapie.

Gedurende de chemotherapie moeten de doseringen zeer laag gehouden worden, zo'n twee druppels per hoeveelheid basis olie die je nodig hebt om iemand te behandelen.

Inhalatie van essentiële oliën om misselijkheid te onderdrukken is toegestaan, maar wees voorzichtig met pepermunt en gember.

Pepermunt kan geïnhaleerd worden als de patiënt geen hartkwaal heeft of een chemokuur 5FU ondergaat omdat pepermunt de absorptie van de chemo verviervoudigt.

Gember is een goede olie om misselijkheid te bestrijden maar het kan de bloedstolling verminderen.

Radiotherapie

Ondanks dat geen van de onderzoeken naar effecten van aromatherapie gedurende radiotherapie een positief resultaat opleverde zijn er nog veel mensen van het tegendeel overtuigd en daarom zijn er veel therapeuten die aromatherapie inzetten bij de behandeling van patiënten die radiotherapie ondergaan, vanwege de verzachtende en ondersteunende effecten.

Een van de meest ernstige bijwerkingen van radiotherapie is de ernstige verbranding en beschadiging van de huid. Men moet dus uiterste zorg betrachten bij het gebruik van oliën en zalven. 

Wees dus terughoudend met het toepassen van fototoxische stoffen (stoffen waarbij onder invloed van licht, meestal zonlicht, een reactie optreedt die de huid aantast). Dit kan leiden tot huidirritatie of zelfs brandwonden op de huid van mensen die chemo- of radiotherapie ondergaan.

De meest bekende oliën die fototoxische stoffen bevatten zijn: 

Het is mogelijk om deze citrusachtige oliën te gebruiken op mensen die radiotherapie ondergaan. Kies in dat geval voor stoomgedistilleerd producten, deze bevatten geen fototoxische elementen.

Als je niet zeker van je zaak bent neem dan contact op met de producent van de oliën. 

Sommige oliën kunnen de huid irriteren ook zonder dat deze fototoxische stoffen bevat.

De meest bekende irriterende oliën zijn:

Verder is voor de behandelingen van mensen die radiotherapie ondergaan van belang:

Hou de concentratie van essentiële oliën laag, voeg slechts 2 druppels toe aan de hoeveelheid basisolie die je nodig hebt om iemand te behandelen.

Aan het gebruik van deze aromatische oliën kleven zeer weinig risico's. Hoe meer we bekend raken met aromatherapie, hoe meer we ons realiseren hoe krachtig deze aroma's inwerken op de psyche en constitutie van de mens. Masseurs en lichaamswerkers die aromatherapie aan hun cliënten/patiënten aanbieden kunnen deze mensen een zeer krachtige ondersteuning bieden in hun strijd tegen hun ziekte.  Wees er echter zeker van dat de behandeling ook veilig is voor mensen die met chemo- of radiotherapie behandeld worden. De veiligheid van de patiënt staat altijd voorop.
Alle door mij aangeboden behandelingen hebben een therapeutisch karakter en worden meestal vergoed vanuit de aanvullende verzekering.

Een verwijskaart is niet nodig!


In mijn praktijk werk ik met biologische olie! Alle waardevolle componenten blijven behouden.

Alleen dan komen de helende en energetische eigenschappen van de (etherische) oliën ten volle tot hun recht.