De Heulenaar

Praktijk voor integrale natuurgeneeskunde

Vergoeding vaak via aanvullende verzekering - Hierop is de eigen bijdrage niet van toepassing - Verwijskaart niet nodig

Gratis telefonisch consult
18.00-18:30
0174-295970 (ma/di/do)


Online reserveren mogelijk

Magnesium, het best bewaarde geheim tot een gezond en pijnvrij leven!

Magnesium is een zeer belangrijk element, het wordt dan ook wel “de vonk van het leven” genoemd. Het staat in de top drie van de meest essentiële levensbehoeften van de mens, net achter zuurstof en water. Omdat het lichaam geen methode heeft om magnesium vast te houden moet het, net als zuurstof en water, voortdurend aangevuld worden. Vroeger was dat geen probleem, magnesium zat in het drinkwater en bovendien was ook de landbouwgrond nog niet uitgeput dus kwam het ook voor in de hierop geteelde groenten en fruit. Moderne filtermethoden hebben het water echter van alle magnesium “gezuiverd” en het gebruik van kunstmest en de industriële voedingsbewerking heeft tot gevolg dat het ook in de voeding nauwelijks meer voorkomt. Bovendien zorgen factoren als stress, electrosmog, medicijngebruik, luchtvervuiling, vaccinaties, maar ook sporten en sauna, voor een verhoogd magnesiumgebruik in het lichaam.

Een goed magnesiumgehalte in het lichaam is de basis voor gezondheid.

Veel mensen hebben echter een ernstig chronisch tekort zonder daar weet van te hebben, met alle gevolgen van dien!


Magnesium massages worden effectief als u gedurende 6 weken ca
2 massages per week ondergaat, daarbij een voedingssupplement met magnesium gebruikt en thuis ook dagelijks wat magnesiumolie op de huid aanbreng.

90-95% of the population is deficient in magnesium, and most of them think that regular magnesium supplements (taken orally) will fix magnesium deficiencies. Unfortunately this isn´t the case.
Dr. Carolyn Dean (author of `the Miracle of Magnesium`)

De rol van magnesium in ons lichaam

Magnesium reguleert 80% (1.300) van de enzymen in ons lichaam (bron: dr. Carolyn Dean), waarvan de productie, het transport en de opslag van energie de belangrijkste functie is. Ook draagt magnesium zorg voor de elektrische geleiding in ons zenuwstelsel. Het reguleert ons hartritme, onze bloeddruk en voorkomt epilepsie. Magnesium is essentieel voor de eiwitsynthese van DNA en RNA, dus voor groei en ontwikkeling en het speelt een belangrijke rol bij het in stand houden van een goed functionerend immuunsysteem. Het reguleert tevens de calciumopname in de cellen en waar calcium zorgt voor de spanning, daar zorgt magnesium voor de ontspanning. Beiden werken samen en kunnen niet zonder elkaar. Magnesium zorgt voor de ontspanning van alle skeletspieren, ingewanden en van de hersenen. Het is (mede) verantwoordelijk voor een goede slaap en is minstens zo belangrijk voor een goede botopbouw als calcium. Wist u dat een groot deel van de botontkalkingepidemie te wijten is aan een chronisch magnesiumtekort?

Symptomen van een magnesiumtekort

Verstijfde, verharde en verkrampte spieren, nervositeit, (chronische) vermoeidheid, overspannenheid, uitputtingsverschijnselen, onrust, prikkelbaarheid, alertheid, concentratie, geheugen- en woordbenoemingsstoornissen, slapeloosheid, rusteloze benen, duizeligheid, hoofdpijn, te hoge of te lage bloeddruk (magnesium is een ‘natuurlijke bètablokker’), slaapstoornissen, constipatie, overgevoeligheid voor lawaai en (fel) licht, angsten, fobieën en depressiviteit, stotteren, hartritmestoornissen, hyperreactiviteit en onhandelbaarheid en nauwelijks te beïnvloeden onrust bij (jonge) kinderen. Problemen met circulatie, spijsvertering, spieren en het zenuwstelsel hangen vaak samen met een magnesiumtekort net als aandoeningen die met “de oude dag” te maken hebben aangezien vooral ouderen vaak een ernstig chronisch magnesiumtekort hebben.

Feiten

Door onderzoek is er een verband tussen een chronisch magnesiumtekort en astma, diabetes, alcoholisme, drugsverslaving, hoge cholesterolwaarden, hoge bloeddruk, artrose, arteriosclerose, Alzheimer, epilepsie, autisme, ADHD, hart- en vaatziekten, CVS, migraine, spanningshoofdpijn, menopauze, osteoporose, PMS, vruchtbaarheidsproblemen, SIDS, cariës, RSI, auto-immuunziekten zoals MS, ALS, reuma, psoriasis en eczeem, Parkinson en psychische aandoeningen als angst- en paniekstoornissen, stress, slapeloosheid, leermoeilijkheden, geheugenstoornissen, beroerten, gehoorstoornissen, psychosen, neurosen, depressiviteit, stemmingswisselingen, agressie, bipolaire stoornissen en schizofrenie aangetoond.

De huid is het grootste orgaan van het lichaam en is in staat vele stoffen op te nemen die via het spijsverteringskanaal grotendeels afgebroken worden!

Veel mensen ondervinden klachten als gevolg van een magnesiumtekort. Magnesiumolie kan dit tekort snel verhelpen. Oraal worden magnesiumsupplementen slecht opgenomen en het intraveneus toedienen van magnesium is pijnlijk en duur. De toediening van magnesium via de huid, met magnesiumolie, is dan ook veruit de beste manier om een tekort effectief tegen te gaan of zelfs aan te vullen. Het opgeloste magnesium dringt via de huid rechtstreeks door in de cellen, waar het meteen zijn heilzame werk kan doen en de homeostase kan herstellen. Door opname via de huid wordt het maag-darmkanaal niet belast. De kans op diarree – een bijverschijnsel van het slikken van magnesiumsupplementen – wordt zo geminimaliseerd. Er vindt bovendien ook geen onnodige afbraak van de werkzame stof plaats.
De opname door het lichaam is dus maximaal!

Een van de meest effectieve (en luxueuze), medische behandelingen ter wereld is het ondergaan van een massage met magnesiumolie. Tijdens de massage wordt er ca. 35-50 ml magnesiumolie in de weefsels gemasseerd, er wordt gebruik gemaakt van verwarmde stenen om de poriën te openen, waardoor de magnesium sneller en dieper opgenomen wordt. De magnesiummassage wordt uitgevoerd met het zuiverste magnesiumzout met hoogste mineralengehalte ter wereld.  

Bij de spoedeisende hulp worden levens gered door magnesiumchloride intraveneus toe te dienen. Met magnesiumolie in combinatie met een massage van ongeveer een uur hebben we een methode in handen die eenzelfde effect geeft als wanneer de stof intraveneus toegediend zou worden.

In de topsport wordt deze wonderolie ter voorkoming van spierkrampen gebruikt, het zorgt bij de atleten voor een grotere spiermassa, soepele gewrichten, gezonde beenderen, betere toevoer van zuurstof, beter sportprestaties, vermindering van blessures en kortere hersteltijd.

Bij klachten is het raadzaam om meerdere massages te ondergaan, u krijgt bovendien wat olie mee om thuis de behandeling voort te zetten (150ml).

Contra-indicaties:

Nierfalen, darmobstructie, de spierziekte Myasthenia gravis en Adams-Stokes syndroom.
Nierfalen is een contra-indicatie omdat een overschot dan niet door de nieren uitgescheiden kan worden. Een overschot aan magnesium komt echter niet vaak voor en wordt dan vooral veroorzaakt door intraveneuze toediening.  Nierfalen is iets ander dan nierziekte! Zie ook deze link

Bronnen:

Dr. Carolyn Dean – The Magnesium Miracle

Dr. Mark Sircus - Transdermal Magnesium Therapy

Professor Robert Vink and Mihai Nechifor – Magnesium in the Central Nervous System