De Heulenaar

Praktijk voor integrale natuurgeneeskunde

Vergoeding vaak via aanvullende verzekering - Hierop is de eigen bijdrage niet van toepassing - Verwijskaart niet nodig

Gratis telefonisch consult
18.00-18:30
0174-295970 (ma/di/do)


Online reserveren mogelijk

Leaky Gut Syndrom

Het grootste deel van het immuunsysteem zetelt in de darm, in het darmslijmvlies, meer dan 70% van onze afweercellen zijn hier gevestigd. Het GALT (Gut Associated Lymphe Tissue) houdt schadelijke stoffen buiten het lichaam. Een gezond darmslijmvlies scheidt antistoffen af die schimmels, parasieten en bacteriën onschadelijk maken. Ook onvolledig verteerde eiwitten en voedselresten worden door het GALT tegengehouden.

Een gezonde darm heeft een bepaalde mate van doorlaatbaarheid nodig waardoor het lichaam nuttige stoffen op kan nemen. Wanneer de darmwand beschadigd of ontstoken raakt kan deze zijn werk niet meer goed uitvoeren, er worden niet voldoende enzymen geproduceerd waardoor de spijsvertering minder goed verloopt en er minder voedingsstoffen worden opgenomen.

Leaky Gut Syndrom is een aandoening waarbij de darmwand zo beschadigd is dat hij doorlaatbaar wordt voor afvalstoffen van de stofwisseling, bacteriën, parasieten, schimmels en andere schadelijke stoffen. Het is helaas niet zo dat een doorlaatbare darmwand meer voedingstoffen doorlaat, voedingstoffen hebben een door de darmwand geproduceerd “dragereiwit” nodig om door de wand heen in de bloedbaan terecht te komen, en de beschadigde darmwand bevat minder van deze eiwitten. Een lekkende darm laat dus veel slechte stoffen door en weinig goede stoffen.

Een lekkende darm ontstaat door irritatie en ontsteking van het darmslijmvlies, dit wordt veroorzaakt door:

Veel van deze oorzaken houden verband met elkaar, schimmels en gisten gedijen goed op een dieet dat veel suiker en zetmeel bevat. Antibiotica veroorzaakt dysbiose in de darm, hierbij is de flora van de darm verstoord, er zijn teveel slechte, en te weinig goede bacteriën in de darm aanwezig. De slechte, ziekmakende bacteriën vormen een slijmlaag in de darm, de zogenaamde biofilm, de biofilm hecht zich aan de darmwand. De darmwand gaat ontsteken in een poging zich van deze ongewenste gasten te ontdoen, deze ontsteking leidt tot het leaky gut syndroom. Leaky gut leidt tot een een tekort aan voedingsstoffen, dat leidt weer tot een gebrekkige spijsvertering. Een slechte spijsvertering kan een allergie tot gevolg hebben die tot een ontstoken darmwand leidt die weer een voedselallergie tot gevolg heeft. Er is dus sprake van een vicieuze cirkel. Biofilms zorgen overigens overal in het lichaam voor ontstekingen. Een veelbelovende methode om je van de ziekmakende biofilm te ontdoen is Intermittent Fasting [Janossy, 2015].

Een lekkende darm laat niet alleen schimmels, bacteriën en parasieten door, maar ook onvolledig verteerde eiwitten en andere voedselmoleculen. Het lichaam reageert hierop met verhoogde reacties van het immuunsysteem zoals allergische en ontstekingsreacties. In de darm leidt dit tot ziektes als Crohn en Colitis Ulcerosa maar deze reacties kunnen overal in het lichaam plaatsvinden, bijvoorbeeld in de gewrichten (artritis), de longen (bronchitis), de huid (netelroos), overal is sprake van een verhoogde ontstekingsgevoeligheid. Het lichaam gaat auto-immuunreacties vertonen en valt de eigen weefsels aan. Auto-immuunreacties kunnen chronische aandoeningen tot gevolg hebben als Crohn, diabetes, fibromyalgie, Graves, Hashimoto, lupus, MS, artritis, vasculitis, vitiligo etc. Een ander gevolg van leaky gut syndrom is een verminderde opname van voedingstoffen waardoor het lichaam verzwakt en gevoeliger wordt voor infecties. Door de verminderde werking van het immuunsysteem van de darm krijgt de lever te maken met een overmaat aan gifstoffen in het bloed, die allemaal onschadelijk gemaakt moeten worden. De gifstoffen die niet verwerkt kunnen worden hopen zich op in het lichaam waar ze allerlei klachten veroorzaken. Gifstoffen die in de darm achterblijven tasten de darmwand nog verder aan.

Symptomen van leaky gut syndrom:

Bron: ir. L. Henseler

Leaky gut behandelen

Door het wegnemen van de oorzaak, het verbeteren van de spijsvertering en het genezen van het darmslijmvlies.

Om de normale functie van de darmwand te herstellen is het van belang de darmflora te herstellen, dit kan door het gebruik van een probioticum en het nuttigen van gefermenteerde, melkzure voedingsmiddelen. Daarnaast is het belangrijk de lever te ontgiften met curcuma en mariadistel en voedingstekorten aan te vullen met een goede multivitamine, vooral een tekort aan zink en essentiële vetzuren moet aangevuld worden.

Het wegnemen van de oorzaken is natuurlijk heel belangrijk, als de oorzaak niet weggenomen wordt is blijvend herstel niet mogelijk. Beperk het gebruik van medicijnen als NSAID's die het darmslijmvlies ernstig beschadigen, antibiotica die de darmflora ontregelt, het gebruik van maagzuurremmers, deze remmen de productie van maagzuur, terwijl maagzuur meestal wordt veroorzaakt door een tekórt aan maagzuur waardoor de klep tussen maag en slokdarm open blijft staan. Een tekort aan maagzuur zorgt in de darm voor grote problemen. Waar mogelijk moet worden gekeken naar alternatieven voor sterk irriterende medicijnen.

Ook genotsmiddelen als alcohol, tabak, cafeïne, suikers (ook geraffineerde graanproducten) moeten vermeden of drastisch verminderd worden. Ook zuivel en gluten zijn voor de meeste mensen irriterend.

De spijsvertering wordt verbeterd door het aanvullen van micronutriënten als B-vitaminen, zink, magnesium etc. en het gebruiken van een goed probioticum (bacteriën) en een goed prebioticum (vezels). Het kan niet genoeg benadrukt worden, het is van het allergrootste belang om goed te kauwen en stress te vermijden tijdens het eten.

Voor het genezen van het darmslijmvlies is het belangrijk om irriterende stoffen in voedingsmiddelen te vermijden. Hieronder vallen alle genotsmiddelen maar ook scherpe kruiden en zuren en voedsel met scherpe randen. Eet tijdens het genezingsproces zoveel mogelijk zacht voedsel.

L-glutamine is de voornaamste energiebron voor het darmslijmvlies, dit maakt het tot het belangrijkste middel om de darm te genezen. Zink vermindert de doorlaatbaarheid van de darmwand en maakt bovendien vitamine A vrij uit de lever, vitamine A is nodig bij het herstel van slijmvliezen. Vitamine D3 is nodig om de darmwand in goede conditie te houden, ga dus wat vaker de zon in, onze belangrijkste bron van deze wondervitamine. Kokosolie bevat laurinezuur en caprylzuur, deze stoffen hebben een sterk fungicidale, antiparasitaire en antibacteriële werking die een gunstig effect op de darmwand hebben. Glucosamine helpt ook om het darmslijmvlies gezond te houden. MSM (zwavel), samen met vitamine C , vormt een beschermend laagje op het darmslijmvlies waardoor het ondoordringbaar wordt voor slechte stoffen. Omega 3 vetzuren hebben een ontstekingremmend effect. Olmenbast kalmeert ontstoken slijmvliezen, chlorella bevat hoogwaardige eiwitten die de darmwand dichten, havermout heeft een gunstige werking op een door alcohol verwoest darmepitheel, kippensoep heeft door de gelatine ook een kalmerende en herstellende werking op de darmwand.

Een lekkende darm is een belangrijke oorzaak van laaggradige ontstekingen in het lichaam. Laaggradige ontstekingen staan aan de basis van vrijwel alle welvaartsziekten. Gelukkig is een lekkende darm vrij eenvoudig te herstellen. Het grootste probleem is eigenlijk dat de diagnose meestal niet gesteld wordt. Bij veel klachten is het daarom van belang om eerst te kijken naar de conditie van het darmslijmvlies.

Indien er sprake is van leaky gut syndrom is het behandelen van klachten met "aggressieve" medicijnen slechts symptoombestrijding en heeft niets met genezing te maken. Een goede diagnose en een goed behandelplan zijn dus van het allergrootste belang!