De Heulenaar

Praktijk voor integrale natuurgeneeskunde

Vergoeding vaak via aanvullende verzekering - Hierop is de eigen bijdrage niet van toepassing - Verwijskaart niet nodig

Gratis telefonisch consult
18.00-18:30
0174-295970 (ma/di/do)


Online reserveren mogelijk

Gezondheid krijgt meer aandacht dan ooit tevoren.

Helaas leidt al die aandacht, over het algemeen genomen, niet tot een betere gezondheid: volgens een rapport van Nivel (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg) is een kwart van de Nederlanders chronisch ziek.

De aandoeningen van de moderne westerse mens hebben vrijwel niets meer te maken met ontberingen of met infecties.

Onze huidige levensstijl blijkt de bron van vrijwel alle chronische aandoeningen. Hierbij spelen vooral laaggradige ontstekingen een rol. Dit inzicht heeft de kijk op gezondheid fundamenteel veranderd. Als je wilt begrijpen waarom dit zo is zul je eerst moeten weten wat laaggradige ontstekingen zijn en wat ze met ons doen.

Wat is een ontsteking eigenlijk?

Een ontsteking is een normale en nuttige reactie van het lichaam op bijvoorbeeld een infectie of op weefselschade. Het is een wonder der natuur waardoor het lichaam zichzelf kan verdedigen en repareren. Onder normale omstandigheden kent het ontstekingsproces een duidelijk einde, zodra de infectie bestreden is verdwijnt de ontsteking. Bij een laaggradige ontsteking is dit niet het geval, hier treedt een ontsteking van een lage intensiteit op die geen functie heeft. Het ontstekingsmechanisme, dat oorspronkelijk nuttig was, wordt nu destructief en leidt tot beschadiging van de lichaamsweefsels. De inflammatie eindigt ook niet, want als je niet weet waarom een ontsteking ontstaat, weet je ook niet hoe je hem moet bestrijden, dus blijft de inflammatie bestaan. Bovendien ontstaan tijdens het ontstekingsproces vrije radicalen en deze vrije radicalen verhogen de ontstekingsactiviteit waardoor een vicieuze cirkel ontstaat.

Welke ziekten ontstaan door laaggradige ontsteking?

Ontsteking kan in al onze organen plaatsvinden. Bekende voorbeelden van schadelijke ontstekingen in ons lichaam zijn: chronische bronchitis en reuma. Minder bekend is dat talloze andere ziekten met laaggradige ontstekingen in verband gebracht kunnen worden. Denk hierbij aan: arteriosclerose, kanker, Alzheimer, diabetes mellitus, artritis, artrose, slapeloosheid, depressie, auto-immuunziekten, osteoporose, hart- en vaatziektes, hoge bloeddruk, obesitas, insulineresistentie, fibromyalgie, huidproblemen, chronische vermoeidheid, allerlei onbegrepen pijnklachten, de lijst lijkt eindeloos. Interessant is dat het feit dat zoveel ziekten veroorzaakt lijken te worden door laaggradige ontstekingen dat dit kan leiden tot één universeel protocol ter preventie of als therapie voor al deze ziekten.

Oorzaken van laaggradige ontstekingen:

Ontsteking maakt ziek, zoveel is wel duidelijk. Maximaal risico loopt de oudere, gestresste, te zware mens die te weinig groenten en fruit eet, te veel vlees en zuivel eet, voedselallergieën heeft, verzuurd is, een slecht gebit heeft, te weinig beweegt en last heeft van zijn darmen. Behandeling en/of preventie leidt tot een betere gezondheid en een langer leven.

Bron: H. De Valk, arts

Wat kun je er aan doen

Behandeling is altijd gericht op het opheffen of voorkomen van de oorzaken en het door middel van een voedingsadvies remmen van de ontstekingsreacties.

Behandelen van het metabool syndroom.

Het metabool sydroom wordt gekenmerkt door verhoogd bloedsuiker, insulineresistentie, een grote middelomtrek (hoog visceraal vet), hoge bloeddruk, hoog cholesterol, laag tryglicerideniveau en wordt behandeld met gezonde voeding, vezels, voedingssupplementen en nuchter bewegen.

Behandelen van stress.

Behandelen van stress kan met behulp van massage, ontspanningstechnieken, sporten, wandelen, lezen. Het maakt niet uit wat je doet, als ontspanning maar een vast onderdeel van je leven wordt.

Darmen.

Darmklachten moeten geanalyseerd en behandeld worden. Het evenwicht tussen Th1- en Th2-cellen moet hersteld worden. Probiotica, prebiotica en goede vetzuren helpen mee de balans te herstellen.

Verzuring.

Verzuring kan worden behandeld met een alkalisch dieet dat hoofdzakelijk uit groenten en fruit bestaat.

Infecties.

Lokale infecties jagen systemische inflammaties aan, vooral parodontitis staat hierom bekend. Een goede tandarts en een goede mondhygiëne zijn belangrijk voor de gezondheid.

Intermittent Fasting.

Periodiek vasten vermindert oxidatieve stress en ontstekingsreacties in het lichaam. Niet voor niets wordt of werd er in alle culturen een vastenperiode ingelast.

Het aanvullen van voedingstekorten en een anti-inflammatoir dieet.

Veel ontstekingen beginnen in het spijsverteringskanaal. Vermijdt of matig de volgende voeding.

Voedingsmiddelen die goed zijn voor de darmflora zijn ook anti-inflammatoir. Vergroot de inname van de volgende voeding.

Aarden

Tijdens de stofwisseling, de ademhaling en het bestrijden van een infectie ontstaan vrije radicalen, deze veroorzaken ontstekingen in het lichaam, anti-oxydanten of vrije elektronen zijn nodig om vrije radicalen te neutraliseren. Omdat de aarde een overvloed aan vrije elektronen heeft, en deze vrije elektronen via contact met de blote huid aan ons doorgeeft, is aarden dè manier om ons lichaam in de behoefte van vrije elektronen te voorzien.