De Heulenaar

Praktijk voor integrale natuurgeneeskunde

Vergoeding vaak via aanvullende verzekering - Hierop is de eigen bijdrage niet van toepassing - Verwijskaart niet nodig

Gratis telefonisch consult
18.00-18:30
0174-295970 (ma/di/do)


Online reserveren mogelijk

Huidborstelen is een zeer effectieve methode om het lichaam te ontgiften. De huid speelt een belangrijke rol bij het ontdoen van het lichaam van gifstoffen en onzuiverheden welke potentiële bronnen van ziekte zijn. Er wordt geschat dat de huid meer dan een kilo afvalstoffen per dag uit kan scheiden.

Belangrijke weetjes m.b.t. de huid:

Dagelijks huidborstelen is een essentieel onderdeel van een holistisch reinigingsprogramma. De huid scheidt toxinen en vergiften uit. Het stimuleert de zweetklieren en verhoogt de bloedcirculatie naar de onderliggende weefsels en organen van het lichaam. Het lymfestelsel helpt het immuunsysteem door pathogenen, toxinen, overtollige vetten en vloeistoffen, dode bloedcellen, misvormde cellen, welke overal in de ruimte tussen de cellen, maar vooral in het bindweefsel, voorkomen, te vernietigen en af te voeren. Het lymfestelsel speelt ook een belangrijke rol bij het aanvoeren van nutriënten en hormonen aan de cellen.

Onderzoek aan de Japanse Lymph Massage Society (JLMS) laat zien dat een verstoorde werking van het lymfesysteem resulteert in een vale slappe huid, oedeemvorming, pijnlijke gewrichten, obesitas, cellulite en een afname van de effectiviteit van het immuunsysteem.

Door ons zittende bestaan, het algemene gebrek aan lichaamsbeweging, en het gebruik van deodorant wordt er onvoldoende zweet afgescheiden. Hierdoor raken toxines en metabolische afvalproducten welke via de transpiratie afgescheiden worden in onze huid, de fascia en het lymfestelsel opgesloten. Huidborstelen opent de poriën, waardoor de functie van de huid verbetert, hij kan weer ademen en giffen worden weer afgescheiden. Behalve dat de fascia een rol heeft bij het bepalen van onze vorm en bij onze afweer betrokken is, speelt het ook een rol bij het voeden van de cellen en het afvoeren van afvalstoffen. Alle stofwisselingsproducten passeren vanuit de bloedstroom het bindweefsel van waaruit de cellen en weefsels gevoed worden.  Afvalstoffen passeren het losse vochtige bindweefsel alvorens via het bloed en het lymfatisch systeem het lichaam te verlaten.

Het lymfesysteem en de fascia zijn nauw verbonden met elkaar. Cellen in het bindweefsel (de fibroblasten) zijn verantwoordelijk voor het opbouwen van de extracellulaire matrix die alle cellen van het lichaam met elkaar verbindt. Deze matrix bevat vezels als collageen en elastine, grondstof en water en vertegenwoordigt het biobasisregulatiesysteem.
Het biobasisregulatiesysteem is zeer belangrijk binnen de natuurgeneeskunde. De genetische mogelijkheden van alle cellen van het lichaam komen alleen dan tot zijn recht indien de conditie van het BBRS dat toelaat. Als de leefomgeving van de cel tekortschiet kan de cel nooit optimaal functioneren. Het is goed om te beseffen, dat bloeduitstortingen, ontstekingen en allergische reacties zich allemaal grotendeels afspelen in het biobasisregulatiesysteem. Andere manieren om het BBRS in goede conditie te houden zijn; goede voeding, voldoende water, massages, lichaamswerk, goede verwachtingen en het goed omgaan met emoties.

De hoeveelheid lymfevocht zou redelijk constant moeten zijn, er hoort evenwicht te zijn in de hoeveel vocht dat in het lymfestelsel aangevoerd wordt en de hoeveelheid die door het lymfestelsel afgescheiden wordt. Hoe efficiënter ons lymfestelsel werkt, hoe gezonder we zijn.

Als het lymfestelsel onvoldoende in staat is deze stoffen af en aan te voeren veroorzaakt dit zwelling in de weefsels (lymfeoedeem) want het eiwitrijke lymfevocht trekt water aan en vormt tegelijkertijd een voedingsbodem voor pathogenen. Mensen met lymfeoedeem kunnen bij wondjes dan ook ernstige infecties oplopen.

Samen met een gezond dieet, voldoende beweging en voldoende ontspanning is het huidborstelen een eenvoudige maar effectieve manier om beweging in de bovenste laag lichaamsfascia en het lymfestelsel te stimuleren.

Wat doet huidborstelen, behalve het stimuleren van het lymfestelsel, nog meer?

De borstel

De gebruikte borstel moet uit natuurlijke dierlijke of plantaardige borstelharen bestaan. Voor 5 a 10 euro heb je een borstel die jaren meegaat, een duurdere borstel geeft overigens geen beter resultaat. Synthetische borstels moeten worden vermeden omdat ze de huid kunnen irriteren en deze bovendien statisch maken waardoor de huid vuil aantrekt. Houd de borstel droog en gebruik hem nooit op een vochtige huid.

Hoe te borstelen

De borstel moet droog zijn, evenals het lichaam. De beste tijd om te borstelen is voordat je een bad of douche neemt. Begin met het borstelen dichtbij de lymfenoden (eerst de sleutelbeenderen) daarna van korte streken naar steeds langere streken vanuit de extremiteiten (armen en benen) naar de oksels en liezen. Laat de borstel in lichte streken over het lichaam glijden in de richting van de oksels of de liezen, hierdoor wordt het lymfestelsel gestimuleerd om lymfe af te voeren.

Er mag niet met een heen en weer gaande of cirkelbeweging geborsteld worden. In het begin kan het borstelen wat pijnlijk aanvoelen, je huid moet "wennen". Een lichte roodheid van de huid is te wijten aan de toegenomen circulatie, maar als je huid te rood wordt of zelfs kapot gaat wordt er te hard geborsteld.

Het totale proces duurt minder dan twee a drie minuten.

Borstel je huid èèn of twee keer per dag. Neem na afloop een warm bad of een douche. Je huid zal ervan gaan tintelen en je zult je verkwikt en verjongd voelen.