De Heulenaar

Praktijk voor integrale natuurgeneeskunde

Vergoeding vaak via aanvullende verzekering - Hierop is de eigen bijdrage niet van toepassing - Verwijskaart niet nodig

Gratis telefonisch consult
18.00-18:30
0174-295970 (ma/di/do)


Online reserveren mogelijk

Het niet uitgelijnde lichaam staat onder spanning, het is uit balans waardoor de zwaartekracht het omlaag trekt. De zwaartekracht wordt dan door onze lichamen hoofdzakelijk gevoeld als een kracht om je schrap tegen te zetten, dit werkt zeer vermoeiend. Onder invloed van de zwaartekracht ontstaan dan pijn en spanning in het lichaam. De circulatie van bloed, lymfe en energie is verstoord. Om energie te sparen zal het lichaam de vliezen om de overwerkte spieren verdikken (zelfreorganisatie). De fascie vormt dan als het ware een corset om de spier die daardoor wordt ontzien. De verkeerde houding is nu structureel geworden. 

In veel religieuze tradities, zoals yoga en zen, is een correcte houding een voorwaarde voor spirituele ontwikkeling. Er blijkt een universele overtuiging te bestaan dat je, als je je lichaamshouding verandert een andere uitkijk op het leven krijgt. (bron: John Smith - Structural bodywork).

Will Johnson schrijft in zijn boek “Posture of Meditation” dat men alleen succesvol kan mediteren indien het lichaam perfect uitgelijnd is en het lichaam moeiteloos gedragen wordt zonder dat het in gevecht met de zwaartekracht is.

Ook in NLP wordt een groot belang toegekend aan de lichaamshouding. Ook hier wordt gesteld dat mensen andere gedachten ontwikkelen als zij een andere houding aannemen. Stoeprandgedachten zijn sombere gedachten, die mensen ontwikkelen als zij een gebogen houding aannemen. Dakgootgedachten zijn optimistische gedachten, deze ontstaan als mensen rechtop en open in het leven staan.

Hoe is jouw houding? Ben je in balans? Of trekken de zwaartekracht en/of je onverwerkte emoties je uit het lood?

Bijna iedereen wordt beïnvloed door "de taal van het lichaam" — gevoelens en berichten die je uitzendt d.m.v. de houding en expressie van het lichaam. De uitdrukking van het gezicht, de manier waarop we zitten, staan of lopen, je lichaamstaal vertelt iedereen, inclusief jezelf, wie je bent.

Amy Cuddy, een sociaal psycholoog, professor en onderzoeker aan de Harvard Business School, bestudeert hoe non-verbaal gedrag van invloed is op menselijke waarneming. Uit haar onderzoek blijkt dat we zowel de percepties van andere mensen, als onze eigen lichaamschemie, kunnen veranderen, simpelweg door onze houding te veranderen.

Professor Cuddy is vooral geïnteresseerd in non-verbale uitingen van macht en overheersing. Zo is bijvoorbeeld het verbreden van de armen en benen een non-verbale vorm van dominantie. Door je armen wijd uit elkaar in de lucht gooien laat je zien dat je trots en machtig bent — zelfs personen die blind geboren zijn en die nooit een kans gehad hebben om te zien hoe anderen door fysieke expressie hun trots weergeven, geven hun gevoelens van trots op deze manier weer.

Door achterover te leunen, je vingers achter je hoofd te vouwen en met ellebogen naar buiten te wijzen en je voeten op tafel te leggen, stuurt je de boodschap dat je een sterk, machtig individu bent. Verander van houding, maak je klein door je armen dicht bij je lichaam te brengen en je handen te vouwen, of sla je armen en benen strak over elkaar en plotseling word je gezien als een onderdanig, zwak en kwetsbaar persoon.

Houding en de hersenen

Het is fascinerend is dat je deze gevoelens van trots en macht in 2 minuten tijd in jezelf kunt oproepen. Dat komt omdat de houding van het lichaam je zelfbeeld kan wijzigen, en de manier waarop je over jezelf denkt je gedrag beïnvloedt.

Als je gedrag verandert, verandert je leven — en dit allemaal door simpelweg je lichaamshouding te veranderen.

Zoals professor Cuddy in deze onderhoudende en informatieve video uitlegt, leveren haar onderzoeken het fysiologische bewijs dat het lichaam daadwerkelijk de manier waarop je jezelf waarneemt verandert. Dit gebeurt omdat er krachtige hormonale veranderingen optreden in de cortisol en testosteron niveaus in de hersenen als je een goede houding aanneemt. Je cortisol- en testosteronniveaus stijgen of dalen, afhankelijk van de houding die je aanneemt, en je onderbewuste gevoelens van macht of juist machteloosheid zullen direct correleren met die niveaus.

Maak je klein en kruip in elkaar, sla je armen en benen over elkaar heen en binnen een paar minuten ben je niet meer is staat assertieve beslissingen te nemen. Verander je houding, sta rechtop en neem je ruimte in en een paar minuten later voel je je assertief en op je gemak, in staat om belangrijke besluiten te nemen, zelfs wanneer de uitkomst onzeker is.

Professor Cuddy noemt dit "macht poseren."

Maar kan een paar minuten “macht poseren” je leven op een zinvolle manier veranderen? Ja, zegt professor Cuddy.

Probeer haar beproefde methoden voor het tentoonstellen van kracht en vertrouwen, en leer hoe slechts een paar kleine aanpassingen aan je lichaamstaal je persoonlijke perceptie van jezelf en je leven kunnen veranderen.

Bij presentaties en sollicitatiegesprekken, op je werk, en in vele andere situaties, kun je mensen beïnvloeden hoe zij je zien. Door je houding te veranderen zul je je leven veranderen

Fake It ‘Till You Make It and Become It

Maar wat als je denkt dat het niet echt is en daarom alleen tijdelijk je leven verandert door bewust te poseren? "Fake it 'till you make it," adviseert professor Cuddy, “maar stop niet!!

Ga door tot je krachtig, zelfverzekerd en trots op jezelf bent!!”

Door Myosceletal Alignment Therapy en Active Isolated Stretching wordt het weer mogelijk een goede houding aan te nemen. D.m.v. craniosacraal werk worden onverwerkte emoties uit de fascia bevrijd en kun je weer een goede houding aannemen.


Houding, het effect ervan op uw fysieke, mentale en emotionele welbevinden.

Gezondheid is pas dàn mogelijk als het lichaam zijn natuurlijke vorm in ieder geval dicht benadert. Uitlijnen betekent simpelweg dat dingen in een rechte lijn staan.

Het gebalanceerde en rechte lichaam heeft geen probleem met de zwaartekracht. Deze zorgt er dan voor dat de grond een fundament voor je lichaam is. Als je lichaam goed uitgelijnd is, wordt zwaartekracht een positieve kracht, het ondersteunt ons om gebalanceerd te blijven, zowel fysiek als mentaal.


Het is tensegriteit die het mogelijk maakt voor een kat om met vier poten tegelijk recht omhoog te springen of die een beoefenaar van martiale kunsten manoeuvres uit laat voeren die menselijkerwijs niet mogelijk lijken.

Deze oefeningen zijn niet alleen goed voor senioren. Iedereen zou deze oefeningen dagelijks moeten doen om recht en jeugdig te worden en te blijven!