De Heulenaar

Praktijk voor integrale natuurgeneeskunde

Vergoeding vaak via aanvullende verzekering - Hierop is de eigen bijdrage niet van toepassing - Verwijskaart niet nodig

Gratis telefonisch consult
18.00-18:30
0174-295970 (ma/di/do)


Online reserveren mogelijk

Het bindweefsel van de fibromyalgie-patiënt wordt stijf en gespannen, dit wordt veroorzaakt door een slechte aan- en afvoer van vloeistoffen door deze weefsels. Door ophoping van afvalstoffen worden de circulatie en de neurale transmissie nadelig beïnvloedt, waardoor de spieren en de omringende organen in een constante gespannen toestand verkeren. Dit veroorzaakt  de zogenoemde  tenderpoints (pijnpunten).

Bindweefsel bevat het voornaamste herstelmechanisme in het lichaam en de chemie ervan regelt de afweer tegen ontstekingen en genereert vloeistoffen, inclusief witte bloedlichaampjes en anti-lichaampjes, om infecties te kunnen bestrijden. Het is dus van het grootste belang dat de functies van het bindweefsel hersteld worden.

Door constante hypertonie en het onvermogen om in de diepe herstellende slaap te geraken, ervaart de FM-patiënt niet alleen hevige pijn op deze gevoelige plaatsen, maar komt ook in een toestand van algehele uitputting.

Pijnstillers hebben bij de behandeling van fibromyalgie bij voorkeur een aanvullende rol naast bewuste leefgewoonten en bewegingstherapie. Deze zijn bedoeld om de vicieuze cirkel te doorbreken die kan ontstaan bij pijn. Het merendeel van de mensen met fibromyalgie heeft baat bij speciale fibromyalgiemassages. 

Kan massage verbetering brengen?

Massage is een oude en geliefde methode ter pijnbestrijding en ontspanning van de spieren. Massage ontspant waardoor de vicieuze cirkel van hypertonie, pijn, slapeloosheid en uitputting doorbroken wordt.

Er is een massage die speciaal geschikt is voor mensen met fibromyalgie, deze combineert myofasciale technieken met massage, de ervaring leert dat fibromyalgiepatiënten zeer goed reageren op deze massage.

De  behandeling verbetert de doorbloeding en doorstroming van energie waardoor afvalstoffen afgevoerd worden en het zelfgenezend vermogen van het lichaam gestimuleerd wordt. Bindweefsel wordt weer soepel waardoor de circulatie en neurale transmissie positief worden beïnvloed.

Bij mensen met fibromyalgie wordt vaak tekort een aan het hormoon oxytocine vastgesteld. Een tekort aan oxytocine geeft o.a. een verminderde doorbloeding in de armen en benen, waardoor mensen met fibromyalgie vaak last hebben van koude handen en voeten. Massages stimuleren de aanmaak van oxytocine.

In mijn praktijk werk ik met biologische olie! Alle waardevolle componenten blijven behouden. Alleen dan komen de helende en energetische eigenschappen van de (etherische) oliën ten volle tot hun recht.

Fibromyalgie is een chronische pijnaandoening, die veel voorkomt: tot wel bij tien procent van de bevolking. De voornaamste klachten zijn pijn, stijfheid, slapeloosheid en vermoeidheid.
Deze klachten gaan vaak samen met bewegingsproblemen, angst en depressiviteit.

De exacte oorzaak van fibromyalgie is onbekend, maar de invloed ervan op de kwaliteit van leven van de patiënt is groot. Het wordt meestal geclassificeerd als een reumatische spieraandoening, omdat een van de meest voorkomende symptomen bij FM-patiënten de chronische pijnlijke spieren zijn. Er zijn geen geneesmiddelen bekend die deze aandoening te genezen.

Patiënten nemen meestal hun toevlucht tot pijnstillende, slaapbevorderende of kalmerende middelen, doorgaans met weinig resultaat. Deze aandoening komt onder zowel mannen als vrouwen voor.


Veel deskundigen veronderstellen dat fibromyalgie mede ontstaat door toxische overbelasting. Als de lever niet meer in staat is gifstoffen te verwijderen, worden de gifstoffen opgeslagen in de spiervezels en het bindweefsel, dat veel pijn veroorzaakt. Daarom is het zo belangrijk dat mensen met fibromyalgie de juiste voeding eten en het lichaam helpen te ontgiften en "ontzuren".

Door voor een meer gebalanceerd voedingspatroon te kiezen en de juiste natuurlijke supplementen te gebruiken zal het lichaam zich sneller gaan herstellen. De lichamelijke conditie kan hierdoor geleidelijk verbeteren, waardoor de pijnklachten en alle andere symptomen verminderen en een beter leven geleid kan worden. De volgende natuurlijke supplementen zijn daarbij het meest belangrijk: Acetyl-L-Carnitine, 5-Hydroxy-Tryptofaan, SAMe en Chlorella Pyrenoidosa. Tekorten aan selenium, magnesium en co-enzym Q10 komen veel voor bij fibromyalgie en kunnen symptomen verergeren. Suppletie van deze nutriënten kan klachten verminderen..

Ook voeding die de aanmaak en activiteit van neurotransmitters bevordert, en voeding die geen substanties bevat die pijn genereren wordt aangeraden.

Myosceletal Alignment Therapy kan ingezet worden om de houding te verbeteren waardoor pijn die ontstaat vanuit een slechte houding vermindert of zelfs verdwijnt.

Mensen met pijn zijn geneigd om minder te bewegen, dit is een slechte zaak.

Active Isolated Stretching en wandelen vergroten de beweeglijkheid, verbeteren de houding en verminderen pijn.

Wandelen heeft als bijkomstig voordeel dat er vitamine D aangemaakt wordt onder invloed van de zon.