De Heulenaar

Praktijk voor integrale natuurgeneeskunde

Vergoeding vaak via aanvullende verzekering - Hierop is de eigen bijdrage niet van toepassing - Verwijskaart niet nodig

Gratis telefonisch consult
18.00-18:30
0174-295970 (ma/di/do)


Online reserveren mogelijk

Craniosacraal Relaxatie - De dans van de schedel

Craniosacraaltechnieken worden ingezet om je in een diepe ontspanning te brengen. In deze ontspanning kunnen restricties oplossen waardoor het zelfherstellend vermogen van je lichaam de kans krijgt zijn werk te doen.

De cliënt ligt op zijn of haar rug en wordt gevraagd zoveel mogelijk te ontspannen. De behandelaar plaatst haar handen met een zeer lichte aanraking op de cliënt. Er kan op verschillende plekken het craniosacrale ritme gezocht worden, meestal gebeurt dit bij de voeten.

De cliënt kan een gevoel van warmte of zwaarte ervaren, daar waar de handen van de behandelaar rusten, of over het gehele lichaam. De meeste cliënten ervaren een zeer diepe ontspanning of zelfs een soort van droomstaat nadat de behandeling is aangevangen. Soms voelen cliënten beweging in hun lichaam wanneer restricties in de fascia verdwijnen.

Het Cranio-Sacraal systeem bestaat uit de hersenen, het ruggenmerg, het dikke vlies dat daaromheen zit (dura mater) en het hersenvocht dat tussen die twee vloeit. Het geheel wordt omgeven en beschermd door de botten van schedel (cranium) en wervelkolom tot onderaan het heiligbeen (sacrum). Binnen dit systeem bevindt zich ook het zenuwstelsel.

De dura mater staat in contact met de fascia van het lichaam. Alle structuren in het lichaam zijn direct of indirect met elkaar verbonden door de fascia. De fascia kunt u zien als een soort laken waar de schedel, het ruggenmerg, alle organen, de botten, de spieren, de gewrichten, de bloedvaten en de zenuwen in gehuld zijn.


In tegenstelling tot wat algemeen gelooft werd, is aangetoond dat de beenderen van de schedel niet d.m.v. vaste verbindingen aan elkaar zitten maar dat er beweging mogelijk is tussen deze beenderen. Het is niet alleen mògelijk dat de beenderen ten opzichte van elkaar bewegen, deze beweging is zelfs noodzakelijk voor een normaal functionerend zenuwstelsel.

Het hersenvocht wordt diep in het brein geproduceerd. Deze vloeistof wordt vanuit de ventrikels in de ruimte tussen de hersenen en de schedel gepompt en maakt de uitwisseling van voedingstoffen en afvalstoffen in de cellen mogelijk. Uiteindelijk wordt het vocht weer opgenomen in de bloedstroom.

Telkens wanneer er vloeistof in het brein gepompt wordt zet het lichaam, via de fascia, iets uit, als de vloeistof weer in de bloedstroom opgenomen wordt dan krimpt het lichaam iets ineen. Deze ritmische contractie en expansie noemen we  het craniosacrale ritme.

Vaak ontstaan er restricties in de fascia en de dura mater waardoor de beweging verstoord wordt. Met craniosacraal werk en myofascial release wordt de fascie beïnvloed met zachte manuele technieken. Zo kunnen onze organen, spieren, het ruggenmerg of hersenvliezen heilzaam worden behandeld.

Ook onze ademhaling, bloedsomloop, bewegingssysteem en zenuwstelsel hebben baat bij deze behandelingen. Het zelfgenezend vermogen van het lichaam wordt geactiveerd.Een kleine greep uit de reacties van mensen die eerder een craniosacraal behandeling ondergingen bij “de heulenaar”:

Anita, nogmaals bedankt voor de behandeling, het heeft werkelijk verschil gemaakt! Esther v.d. B.

Dank je voor de behandeling, ik vond het heel bijzonder!  Petra B.

Ik merkte tijdens de behandeling eigenlijk niet veel, maar daarna voelde ik me stuk beter, veel rustiger, en mijn hoofdpijn was verdwenen! Ria K.

De behandelingen bij jou hebben ons heel goed gedaan. Jessica had sinds zaterdag geen gevoel meer van duizeligheid. Wij kijken naar uit naar de volgende behandeling bij jou! Martina W.

Ik vond het heel fijn om de behandeling te ondergaan, ik voelde mijn lichaam overal tintelen en ik kom graag nog eens terug! Leon D.