De Heulenaar

Praktijk voor integrale natuurgeneeskunde

Vergoeding vaak via aanvullende verzekering - Hierop is de eigen bijdrage niet van toepassing - Verwijskaart niet nodig

Gratis telefonisch consult
18.00-18:30
0174-295970 (ma/di/do)


Online reserveren mogelijk

Bindweefselmassage wordt toegepast op de bindweefsellaag of fascie van het lichaam, dit is de laag die zich tussen de spieren en de huid bevindt.

Bindweefselmassage bestaat uit het geven van rekprikkels aan de huid en het onderliggende bindweefsel. Door dat rekken worden de huid en het onderliggende bindweefsel gestimuleerd waardoor de doorbloeding toeneemt en de voedingstoestand verbetert.

Bindweefselmassage is een reflexzonemassage, hierbij gaat men ervan uit dat er zich op het lichaam zones bevinden die in verbinding staan met klieren, organen en andere lichaamsdelen. Bij een storing in de organen kan men in de huidzone afwijkingen waarnemen die bindweefselzones genoemd worden. Bijvoorbeeld: een maagklacht gaat veelal gepaard met verhoogde spanning links aan de rug t.h.v. de 10e borstwervel, een spanningsvergroting rechts aan de rug en rond het rechter schoudergebied wijst niet zelden op een verstoorde galblaasfunctie.

Door deze zones te stimuleren, wordt ook het bijbehorende orgaan gestimuleerd en zullen blokkades hier verdwijnen.

Door middel van bindweefselmassage zijn wij in staat zijn invloed uit te oefenen op lichaamsdelen die op afstand van het gebied gelegen zijn dat we behandelen: bijvoorbeeld: patiënten met een slechte vaatfunctie in de benen voelen vaak na enige minuten behandeling in het lage rug- en bekkengebied hun benen en voeten warmer worden.

Door bindweefselmassage worden zowel  stoornissen aan het vegetatieve zenuwstelsel als pijnprikkels minder. Ook de zogenaamde verklevingen, die de oorzaak van bijvoorbeeld chronische pijnen kunnen zijn, verminderen, net als bij myofascial lichaamswerk.

Aan het begin van de twintigste eeuw ontstond de bindweefselmassage, en de basis werd gelegd door Elisabeth Dieke (1884-1952). Zij leed aan een lastige bindweefselziekte, de ziekte van Buerger. Hierbij neemt de bloedcirculatie zo af dat amputatie van bijvoorbeeld de voet nodig kan worden. Zij ontdekte dat ze zo een dreigende amputatie van haar voet zelf kon voorkomen door het masseren van de huid rond het heiligbeen. Bij het aanraken van die huid voelde ze namelijk een snijdende pijn en ze merkte op dat de huid verkleefd was met de onderliggende spieren. Door massage werd de doorbloeding van dit gebied beter en tegelijkertijd nam de bloedcirculatie in de voet toe, zodat de amputatie vermeden kon worden.

Bindweefselmassage kan ook ingezet worden voor cosmetische doeleinden zoals het verminderen van rimpels, cellulite of huidversteviging.

Bindweefselmassage is goed toepasbaar bij de behandeling van o.a.:In mijn praktijk werk ik met biologische olie! Alle waardevolle componenten blijven behouden. Alleen dan komen de helende en energetische eigenschappen van de (etherische) oliën ten volle tot hun recht.