De Heulenaar

Praktijk voor integrale natuurgeneeskunde

Vergoeding vaak via aanvullende verzekering - Hierop is de eigen bijdrage niet van toepassing - Verwijskaart niet nodig

Gratis telefonisch consult
18.00-18:30
0174-295970 (ma/di/do)


Online reserveren mogelijk

Waarom een massage op basis van aromatherapie?

Een massage met essentiële olie behandelt lichaam en geest tegelijk. Het lichaam wordt gemasseerd met een massageolie waaraan de oliën worden toegevoegd die voor jou geschikt zijn. De kleine moleculen van de werkzame stoffen dringen door de huid heen en kunnen zo hun werk doen waar het nodig is. De oliën worden o.a. ingezet voor de verlichting van pijn, van spanning en vermoeidheid, ze bevorderen het algehele welzijn van het lichaam, maar kunnen ook effectief ingezet worden bij een groot scala van klachten.

Het is effectief gebleken bij:


Bovendien is het ook goed:

De geuren

De essentiële oliën die gebruikt worden bij een massage bevatten extracten van de meest werkzame delen van planten, bloemen, bomen, fruit, basten, grassen en zaden. 
Voorwaarde voor een goede werking van de olie is dat deze van puur en natuurlijk materiaal is gemaakt. Synthetische oliën hebben totaal geen effect. De essentiële olie wordt voor het rechtstreekse huidcontact eerst goed vermengd met een biologische basisolie.

Lavendel

Kan o.a. helpen bij nerveuze, depressieve klachten, bij PMS, acne, zonnebrand, spierpijn, insectenbeten en brandwonden.

De olie schenkt liefde en tederheid en beschermt tegen negativiteit.

Jasmijn

Werkt opwekkend en geeft zelfvertrouwen, en heeft positieve invloed bij droge en/of gevoelige huid.

Jasmijn heeft als geen andere olie de eigenschap je in andere sferen te brengen.

Hoewel al duizenden jaren befaamd als een krachtig afrodisiacum, vormt jasmijn een zeker zo krachtig hulpmiddel bij spirituele ontwikkeling.

Vermijdt het gebruik van jasmijn tijdens de zwangerschap tot het moment dat de geboorte zich aankondigt, aangezien ze het samentrekken van de baarmoeder bevordert

Geranium

Helpt bij PMS, cellulitis, couperose, bij lichte brandwonden, gordelroos, jeugdpuistjes en littekens.

Geraniumessence heeft een genezende en rustgevende werking waarin men gelijkmoedigheid en evenwicht kan terugvinden. 

Deze olie beschermt ook tegen vijandige of negatieve invloeden en trekt vriendelijkheid aan.

Bij gevoelige personen kan geranium huiduitslag veroorzaken.

Citroen

Helpt o.a. bij verkoudheid, griep, vette huid, insectenbeten, bij pijnlijke gewrichten en bij dysenterie.

Citroen is een belangrijke essentiële olie omdat hij zoveel positieve eigenschappen heeft.

Citroenolie laat je ontwaken en geeft je snelle reflexen om de problemen van de dag aan te kunnen.

Kan soms huiduitslag veroorzaken.

Rozemarijn

Bij hoofdpijn, roos en vet haar, bij gewrichtspijn, spierpijn en zenuwpijn.

Volgens deze traditie beschermt Rozemarijn tegen het kwaad en doet vriendschappen ontstaan.

Niet gebruiken bij  epilepsie of hoge bloeddruk.

Sandelhout

Helpt o.a. bij slapeloosheid, bronchitis, droge en schrale huid, bij menstruatie pijnen, verharde spieren, spit.

Het helpt een mens over zijn teleurstellingen heen kijken en weer contact op te nemen met de mensen en de wereld om hem heen. Sandelhout niet innemen bij acute nierontsteking

Ylang Ylang

Bij vette huid en nerveuze klachten, verdrijft depressieve gevoelens. Deze zoet geurende olie roept gevoelens van vrede op en verdrijft boosheid. Te veel kan door de zoete geur hoofdpijn en misselijkheid veroorzaken. Niet gebruiken bij een te lage bloeddruk.

Tea Tree

Is ontsmettend, krampstillend, pijnstillend, schimmelwerend, schimmeldodend, stimulerend, zweetuitdrijvend, pusoplossend, bacteriedodend, insectenwerend: voorkomt de vorming van lelijk littekenweefsel.Tea Tree olie heeft een enigszins verdovende, dus pijnstillende werking, die vooral tot uiting komt bij behandeling van snij-, schaaf- en brandwonden.

Wondermiddelen bestaan jammer genoeg niet, toch zou je de etherische olie van de Tea Tree een wondermiddel kunnen noemen. De antiseptische werking is twaalf maal sterker dan die van Fenol, een chemisch desinfectans, dat algemeen wordt gebruikt. 

Werkt zeer effectief tegen bacteriën, schimmels en virussen en doodt alle stammen van de dodelijke Staphylococcus Aureas 

evenals van de Pseudomonas Aerginosa, Proteus Vulgaris, Escherischia Coli en  o.a. de schimmels Aspergillus Niger, Candida Albicans, Trichophyton Mentagrophytes en Legionella SPP (veteranenziekte).

Ook geeft de olie een sterke immuunstimulans, d.w.z. het stimuleert het eigen afweersysteem. Let op: Tea Tree kan eventueel huidirritaties en allergieën veroorzaken!Lavendel

Lavandula Angustifolia

Gebruikt deel:bloeiende top

Normaal gebruik:  

De olie is een kleurloze tot lichtgele vloeistof met een zoete, bloemige, kruidige geur en een balsemachtige, houtachtige ondertoon ; zij heeft een bloemiger geur dan de spijkLavendel.

Mengt goed met bijna alles, vooral met citrusoliën en bloemoliën, maar ook met Cederhout, Kruidnagel, Scharlei, Den, Geranium, ciste-Roos, eikenmos, Vetiver, Patchouli, enz...

De Lavendel is afkomstig uit het Middellandse zeegebied, maar is hier grotendeels verdrongen door de Lavandin, een hybride met een veel grotere opbrengst maar minder rijk aan actieve bestanddelen. Het is een groenblijvende houtachtige struik tot 1 meter hoog met prachtige violetblauw bloemen. Lavendel wordt nu overal ter wereld gecultiveerd, de olie komt o.a. uit Frankrijk, Spanje, Italië, Engeland, Australië, Tasmanië, Griekenland etc. Lavendel is een zeer veelzijdige olie. Lavendel is kalmerend, verzachtend, helpt bij depressiviteit en brengt emoties in evenwicht. Zijn ontsmettende, bacteriedodende en pijnstillende eigenschappen maken deze olie waardevol bij de behandeling van alle soorten verwondingen.

De olie wordt verkregen door waterdampdistillatie van de verse bloemtoppen of van de gehele plant onder lage druk. Hij is kleurloos tot lichtgeel met een zoete, bloemige kruidige geur en een houtachtige ondertoon. Het is een krachtig energetisch tonicum, dat over het algemeen een goed gevoel geeft. Uit het achtergebleven distillatiewater waarin nog resten etherische olie aanwezig zijn wordt het Lavendel hydrolaat gewonnen.

Lavendel heeft een brede werking en is te gebruiken bij o.a. : abcessen, acne, allergiën, blauwe plekken, brandwonden, dermatitis, eczeem, hoofdRoos, insectensteken, luizen, oorpijn, ontstekingen, psoriasis, puistjes, ringworm, scabiës, steenpuisten, wonden, zonnebrand, zweren, zwemmerseczeem, lumbago, spierpijn, reuma, verstuikingen, verrekkingen, astma, bronchitis, keelinfecties, kinkhoest, laryngitis, slechte adem, slijmvliesontsteking, buikkramp, braakneigingen, dyspepsie, flatulentie, kolieken, misselijkheid, blaasontsteking, dysmenorroe, witte vloed, depressiviteit, hoofdpijn, hypertensie, migraine, nervositeit, sciatica, shock, slapeloosheid, stress, vertigo, griep, verkoudheid, winterhanden, vermoeide voeten en wintervoeten.  

Psychisch:

Lavendelessence heeft een genezende en zuiverende werking. De olie schenkt liefde en tederheid en beschermt tegen negativiteit. Lavendel stimuleert het Denken en ontspant de zenuwen. De olie helpt bij slapeloosheid, bewusteloosheid, vermoeidheid, depressies, paniek en hysterische toestanden. Deze essence is uitstekend geschikt om gebruikt te worden in de wachtzalen van geneesheren, tandartsen of kinesisten vanwege zijn kalmerende en ontspannende invloed. Magnetiseurs of paranormale genezers zouden deze olie regelmatig moeten laten verdampen terwijl zij mensen behandelen. Lavendelolie brengt evenwicht en ontspanning.

Psychologisch:

Het Lavendeltype draagt een groot emotioneel probleem met zich mee dat zijn oorzaak vindt in de jeugd. Deze mens heeft onder de plak gezeten van ouders die grote verwachtingen koesterden. Omdat hij hun wensen niet heeft kunnen waarmaken zoals dat verwacht werd, wordt dit type geteisterd door schuldgevoelens en vindt hij zichzelf niet veel waard. Deze persoonlijkheid heeft meestal ook te kampen met seksuele angsten. Het is hem niet geleerd met seksualiteit om te gaan en hij heeft hierdoor ook een afkeer van zijn eigen lichaam gekregen. Deze levenshouding zal zich ook voortzetten bij andere emotionele contacten. Vroeger waren het de ouders, nu kan het de partner zijn waarbij dit type het gevoel heeft tekort te schieten. Deze mens moet allereerst leren zich van het juk van zijn ouders te bevrijden om de mogelijkheden van zijn eigen bron, het eigen IK te kennen.

Spiritueel:

In de traditionele aromatherapie staat Lavendel bekend als de meest veelzijdige olie die er is : ze is rustgevend, antiseptisch, pijnstillend, kalmerend, heft neerslachtigheid op en nog veel meer, maar ze is vooral een olie die zorgt voor evenwicht.

Zoals zo vaak het geval is, bestaan er ook hier parallellen tussen het lichamelijke en het subtiele niveau. Toepassing van Lavendel op energetisch niveau werkt eveneens kalmerend, reinigend en evenwichtscheppend. De evenwichtscheppende eigenschappen zijn vooral duidelijk te zien met betrekking tot het chakra-systeem, waar Lavendel de hogere en de lagere chakra's met elkaar in evenwicht brengt. Net zoals Vetiver heeft Lavendel een positieve uitwerking op alle chakra's en heeft ze zowel een kalmerend als een energetiserend effect. Volgens Philipe Mailhebiau vertoont ze sterke affiniteit met de zonnevlechtchakra - opnieuw zoals Vetiverolie. (Deze twee oliën passen overigens geweldig goed bij elkaar. Probeer ze eens samen in een mengsel en zie hoe ze elkaars werking versterken.) Haar uitwerking op de zonnevlecht helpt heftige emoties te kalmeren.

De sterkste affiniteit vertoont Lavendel echter met de kruinchakra of duizendbladige lotus, waar het veelomvattende, genezende karakter van Lavendel het best tot zijn recht komt.

Door haar kalmerende, ontspannende werking kan Lavendel gebruikt worden om een toestand van diepere meditatie te bereiken. Mensen die in trancetoestand als medium fungeren, zullen merken dat zij door deze olie een diepere trance kunnen bereiken. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat iedereen die deze olie gebruikt de kans loopt gewild of ongewild in trance te geraken. Slechts heel weinig mensen zijn mediamiek begaafd. En opnieuw geld ook hier dat de oliën alleen werkt volgens de intentie van de gebruiker.

Een andere evenwichtscheppende/harmoniserende werking van Lavendel is dat ze het ons makkelijker maakt onze spiritualiteit te integreren in het leven van alledag. Het gebruik van Lavendel kan ons leren dat ook onze nederigste daden heilig en waardevol zijn.

Lavendel is een van de oliën die kunnen worden verdampt of verstoven om een huis of een kamer te zuiveren van negatieve energieën.

Hier enige toepassingen van Lavendel:

bij brandwonden; eerst koelen met koud stromend water, dan 1-2 druppels Lavendel (eventueel mengen met Aloë Vera gel) op de wond aanbrengen. Dit ieder uur tot de pijn vermindert.

bij insectenbeten, dierenbeten; Lavendel olie puur (of vermengd met een basis olie of Aloë Vera gel) op de pijnlijke plaats aanbrengen. OF 2-3 druppels op een vochtig watje aanbrengen en dit op de gewonde plek houden. Bij bijen/wespen steek, de angel verwijderen en de steek onmiddellijk met pure Lavendel behandelen, zwelling en pijn blijven dan uit.

bij jeugdpuistjes; 10 druppels Lavendel en 5 druppels Kamfer in een glas gekookt water doen en hiermee 2x per dag de huid afspoelen of deppen

bij acne of rosacea; 2 druppels Lavendel, 2 druppels Citroen, 4 druppels Helicryse, 2 druppels Petitgrain en 1 druppel Rozemarijn in 2 eetlepels St. Janskruid olie mengen, met dit mengsel dagelijks licht masseren

bij eczeem; meng 5-10 druppels met 50 ml. basis olie en wrijf hier het eczeem dagelijks mee in. Nat eczeem eerst behandelen met Aloë Vera gel of Tea Tree

bij slecht slapen; 5 druppels Lavendel op het hoofdkussen sprenkelen of 6-10 druppels in de slaapkamer verdampen

Terug  


Jasmijn

Jasminum Officinale

Gebruikt deel:bloem

Normaal gebruik:  

ook voor Jasminum Grandiflorum

Deze Jasmijnsoort met zijn witte welriekende bloemen komt uit Zuid-Azië, uit de streek van Perzië tot China. In China worden de bloemen gebruikt bij de behandeling van hepatitis en dysenterie. De gedroogde bloemen worden gebruikt in Jasmijnthee. Omwille van de etherische olie wordt de Jasmijn variëteit, Jasminum grandiflorum, in Zuid-Europa op grote schaal gekweekt. Deze `Koningin van de nacht` wordt `s nachts geplukt omdat het aroma dan het sterkste is. De olie wordt m.b.v. alcohol geëxtraheerd uit de bloesem en heeft een rijke rode kleur en een warm bloemig aroma. Jasmijn heeft als geen andere olie de eigenschap je in andere sferen te brengen. Door haar heerlijke exotische geur is Jasmijn zeer kostbaar en kan als parfum worden gedragen.

Jasmijn wordt o.a. gebruikt bij: droge huid, gevoelige huid, spierkrampen, verrekkingen, verstuikingen, slijmvliesontsteking, hoesten, heesheid, laryngitis, pijnen tijdens de bevalling, frigiditeit, dysmenorroe, depressiviteit, geestelijke uitputting. Jasmijn geeft een gevoel van zelfvertrouwen en euforie, is daarom zeer bruikbaar bij apathie, onverschilligheid en lusteloosheid. De olie wordt in de aromatherapie bijna uitsluitend in de verdamper of in bad gebruikt. Jasmijn laat zich goed combineren met, Rozenhout, Ylang Ylang, Cananga, Sandelhout of Ceder.

Contra-indicatie:

Vermijd het gebruik van Jasmijn tijdens de zwangerschap tot het moment dat de geboorte zich aankondigt, aangezien ze het samentrekken van de baarmoeder bevordert.

Spiritueel:

Meer dan welke andere olie dan ook zegt Jasmijn ons iets over het samengaan van schijnbare tegenstellingen. Hoewel al duizenden jaren befaamd als een krachtig afrodisiacum, vormt Jasmijn een zeker zo krachtig hulpmiddel bij spirituele ontwikkeling. Wanneer Scott Cunningham schrijft : 'Indien gebruikt in combinatie met de juiste visualisatie, leidt ze tot een staat van verhoogd spiritueel bewustzijn', wijst hij op de belangrijke rol die iemands gedachten of intenties spelen bij de afstemming op de spirituele energieën van de oliën. Hij beschouwd Jasmijn als een Yin-olie, terwijl Robbert Tisserand haar aanduidt als een Yang-olie, waaruit nogmaals de paradoxale aard van Jasmijn blijkt.

De voor-de-hand-liggende conclusie luidt dat ze noch het een, noch het ander is - of allebei. Jasmijn verenigt in zich de kracht en het vurig dynamisme dat wij met Yang-energie plegen te associëren, en de weke passiviteit van Yin. En zoals zo vaak is het de levende plant zelf die ons tot deze conclusie leidt. De delicate, haast op elfen gelijkende bloempjes worden gedragen door een stoere, stevige plant. De roomwitte bloemen leveren een olie met een donkerbruine kleur en met een diep aroma dat zonder twijfel een krachtige wortelchakra-toon heeft. Maar het meest veelzeggend is misschien wel het feit dat, in tegenstelling tot andere planten, de Jasmijn behoed wordt door twee beschermgeesten, een mannelijke en een vrouwelijke.

Dit feit vormt wellicht een aanwijzing voor de belangrijkste toepassing van Jasmijn in de spirituele aromatherapie : het spiritueel maken van de seksualiteit

Jasmijn doet ons begrijpen dat er geen onderscheid bestaat tussen lichamelijke en goddelijke liefde. Neroli en Roos brengen ons nuances van dezelfde boodschap - het is interessant er even bij stil te staan dat ook in de traditionele aromatherapie deze drie oliën in één adem genoemd worden - maar van deze drie is de boodschap van Jasmijn het krachtigst. Om het met de woorden van Marcel Lavabre te zeggen : 'Jasmijn bezit de macht de lichamelijke liefde boven zichzelf te doen uitstijgen.'

Men gelooft dat Jasmijn de kunstzinnigheid ontwikkelt. Voor sommigen heeft dat betrekking op de eigen creativiteit, voor anderen betekent het dat zij ontvankelijker worden voor visuele schoonheid, muziek, enz...

Engelen hebben een bepaalde voorkeur voor deze plant, evenals voor Roos. Als je de geur van Jasmijn ruikt, terwijl er niemand aanwezig is, is het vrijwel zeker dat een engel je pad heeft gekruist. En andersom, als je aantrekkingskracht wilt uitoefenen op engelachtige wezens, gebruik, dan een druppel Jasmijn met een passende affirmatie of visualisatie.

Hier enige toepassingen van Jasmijn:

als vermaarde liefdesolie; 5 druppels Jasmijn en 5 druppels Roos mengen met 100 ml. Amandel olie. Het lichaam licht masseren.

verdampen: 6-8 druppels Jasmijn in de aromalamp werken ontspannend en helpen bij emotionele problemen, vooral wanneer deze met relaties te maken hebben.

verdampen: 3 druppels Jasmijn, 3 druppels Sinaasappel en 3 druppels Nootmuskaat in de aromalamp helpen bij een depressieve stemming.

voor een ontspannend bad, meng 1 druppel Jasmijn, 4 druppels Rozenhout en 5 druppels Cananga met een beetje melk of een lepeltje honing. Voeg dit toe aan een niet te heet bad en baad 15-20 minuten.

Terug  


Geranium

Pelargoneum Graveolens/Roseum

Gebruikt deel:blad

Normaal gebruik:

de Bourbon-Geraniumolie is een groenige,olijfkleurige vloeistof met een groene, Roosachtige, zoete, muntachtige geur. De Bourbon-Geraniumolie wordt over het algemeen gebruikt voor parfumering.

Mengt goed met Lavendel, Patchouli, Kruidnagel, Roos, Sandelhout, Jasmijn, Jeneverbes, Neroli, Bergamot en andere citrusoliën

De Geranium is vooral bekend als tuin- en kamerplant. Er bestaan meer dan 700 variëteiten maar er worden slechts 7 gebruikt voor de productie van essentiële oliën. De meest verfijnde geur komt van de Geranium Bourbon, afkomstig uit Reunion, een eiland in de Indische Oceaan, dat ongeveer de helft van de wereldproductie voor zijn rekening neemt. Andere belangrijke producenten zijn Algerije, Egypte en Rusland. De RoosGeranium, Pelargonium roseum, wordt vooral in Egypte gecultiveerd. De olie wordt verkregen door waterdamp distillatie van bladeren, stengels en bloemen direct na het plukken. De geelgroene tot bruine olie heeft een krachtige geur en is een waardevolle aanvulling bij vele therapeutische niet aantrekkelijk geurende oliën. Hij werkt antidepressief, adstringerend en ontstekingswerend, bovendien wondgenezend en schimmelwerend. Is antiseptisch, bloedstelpend en pijnstillend (voor psychische en lichamelijke pijnen). Geranium wordt als een vrouwelijke olie beschouwd en wordt daarom gebruikt om het premenstrueel syndroom en menopauzeklachten te behandelen. De olie is goed te mengen met o.a. Basilicum, Citrus-oliën, Lavendel en Roos.

Gebruik Geranium o.a. bij; brandwonden, ringworm, gordelRoos, couperose, blauwe plekken, jeugdpuistjes, littekens, eczeem, oedeem, winterhanden- en voeten, koortsuitslag, hartbeklemming, keelpijn, tonsillitis, angina, oorpijn, diarree, maag- en darmklachten, slijmvlies ontstekingen, gezwollen borsten, Sinaasappelhuid, menopauze, baarmoederbloedingen, premenstruale spanningen, onzuivere huid, zenuwpijnen, nervositeit, onvruchtbaarheid, aangezichtspijn, stress en vermoeidheid. Geranium werkt bloedsuikergehalte verlagend en ontwaterend, bovendien is het een goede muggenverdrijver en kan de olie gebruikt worden bij de bestrijding van luizen.

Contra-indicatie:

Bij gevoelige personen kan er huiduitslag voorkomen

Psychisch:

Geraniumessence heeft een genezende en rustgevende werking waarin men gelijkmoedigheid en evenwicht kan terugvinden. Deze olie werkt ontspannend en opwekkend bij mensen die geestelijk uitgeput zijn of een zwakke constitutie hebben. Deze olie beschermt ook tegen vijandige of negatieve invloeden en trekt vriendelijkheid aan.

Psychologisch:

Het Geraniumtype heeft lange tijd emotioneel onder druk gestaan. Zijn zenuwen zijn tot het uiterste gespannen en moeten dus tot rust komen. Hij moet zijn Denken stilleggen zodat hij zijn innerlijke rust kan terugvinden.

Hieronder enige toepassingen van Geranium:

bij lichte brandwonden, gordelroos, couperose, jeugdpuistjes, littekens; 2 druppels Geranium op een vochtig watje doen en 2 maal per dag deppen.

bij littekens; meng 3-5 druppels Geranium in een eetlepel Tarwekiem-olie en masseer hiermee het litteken. Doe dit minstens 1 maal per dag, het littekenweefsel wordt dan soepeler en daardoor minder zichtbaar.

bij zonneallergie; meng 2 druppels Geranium, 6 druppels Salie en 6 druppels Pepermunt met 100 ml. Calendulaolie. Meermaals per dag insmeren.

bij premenstrueel syndroom; meng 5 druppels Geranium, 3 druppels Scharlei en 2 druppels Roos met een theelepel honing of een beetje melk en voeg dit mengsel aan het badwater toe. Baad 20 minuten

als ontspannend avondbad, meng 2 druppels Geranium, 4 druppels Lavendel en 5 druppels Bergamot met een theelepel honing of een beetje melk en voeg dit mengsel aan het badwater toe.

als parfum, meng 10 druppels Geranium, 10 druppels Bergamot en 10 druppels Patchouli met 10 ml. Jojobaolie. Deze parfum heeft een bloemige zoete geur, is huidvriendelijk en blijft lang geuren.

verdampen 2 druppels Geranium, 6 druppels Ceder en 2 druppels Citroen in de aromalamp brengen je terug bij jezelf als emoties wat teveel worden.

verdampen 6 druppels Geranium in de aromalamp verdrijven nare geurtjes en helpen bij het loslaten van spanningen, ergernissen en stress. De olie verlaagt de ozonwaarde in de kamer en geeft zo innerlijke rust en een vriendelijke stemming. Bij een depressieve stemming 8-10 druppels verdampen.

Terug


Citroen

Citrus Limon

Gebruikt deel:schil

Normaal gebruik:

Een licht groengele vloeistof die tijdens het verouderingsproces bruin wordt en een lichte, frisse citrusgeur heeft

Mengt goed met Lavendel, Neroli, Ylang Ylang, Roos, Sandelhout, Wierook, Kamille, Benzoë, Venkel, Geranium, Eucalyptus, Jeneverbes, eikenmos, Lavandin, Elemi, cisteRoos en andere citrusoliën

De Citroenboom is oorspronkelijk afkomstig uit Azië, blijft het gehele jaar groen en wordt ong. 6 mtr. hoog. Hij wordt vooral verbouwd in de landen rond de Middellandse Zee en in de Verenigde Staten. De etherische olie wordt gewonnen door uitpersing van het buitenste gedeelte van de verse schil. Groene vruchten geven een hoger rendement dan rijpe vruchten. Traditioneel werd Citroen gebruikt bij epidemieën (Malaria, Tyfus), maar ook bij pijnlijke gewrichten en bij dysenterie. Stimulerend, verfrissend en desinfecterend. In verdamper voor een frisse, schone atmosfeer. Citroen is een belangrijke essentiële olie omdat hij zoveel positieve eigenschappen heeft.

Citroen kan in- of uitwendig o.a. gebruikt worden bij: infecties, bloedneus, insectensteken, licht verhoogde bloeddruk, slechte eetlust, gewrichtspijn, maagzuur, spierpijn, reuma, jicht, eksterogen, wratten, sproeten, pijnlijke spijsvertering, verkoudheid, koorts, griep, keelpijn, darminfecties, breekbare nagels, winterhanden en -voeten, bloedarmoede, mondzweertjes, ontstoken tandvlees, vermoeidheid, vergiftigingen, herpes, congestie, bloedarmoede, zwangerschapsmisselijkheid en gebrek aan weerstand. Activeert de witte bloedlichaampjes. Veel mensen zijn gevoelig voor Citrus oliën, probeer daarom voor het gebruik 1 druppel (puur) uit, in de binnenkant van de elleboog. Fotosensibiliserend, pas op in de zon.

Contra-indicatie:

kan soms huiduitslag veroorzaken

niet in bad gebruiken

fotosensibiliserend

Psychisch:

Citroenolie laat je ontwaken en geeft je snelle reflexen om de problemen van de dag aan te kunnen. Deze olie heeft een verfrissende en zuiverende werking. Citroenessence versterkt en kalmeert bij overspanning en geestelijke uitputting.

Psychologisch:

Het Citroentype is niet blij gestemd. Als hij iets vrolijks meemaakt dan is hij bang dat de vreugde het volgende ogenblik zal verdwenen zijn. Hij is zeer onzeker en zit meestal te kniezen op oude, onverwerkte, emotionele problemen. Hij heeft gewoon de fut niet om iets aan zijn leven te veranderen en toch zal hij zijn levensvisie moeten omkeren, wil hij gelukkig worden. Hij moet het leven met open vizier tegemoet treden en de tegenslagen accepteren als een les voor zijn innerlijke groei.

Hier volgen een paar voorbeelden van Citroen:

bij ruwe handen of voeten en afbrekende nagels; meng 3 druppels Citroen in één eetlepel lauwwarme Amandel olie. Smeer hiermee `s avonds handen,voeten of nagelriemen in.

bij onzuivere huid, (jeugd)puistjes, jeuk en wondjes, doe 3-6 druppels Citroen in een glas gekookt water en spoel hiermee 2 keer per dag de huid af.

bij acne, rosacea; 2 druppels Citroen, 4 druppels Helicryse, 2 druppels Lavendel, 2 druppels Petitgrain en 1 druppel Rozemarijn in 2 eetlepels St. Janskruid olie mengen, met dit mengsel dagelijks licht masseren.

bij insectenbeten, doe 2 druppels Citroen op een watje en dep hiermee de beet/steek

bij griep, 2 druppels Citroen, 2 druppels Den en 2 druppels Mirte mengen met een beetje melk of een lepeltje honing. Dit toevoegen aan een goed warm bad en iedere dag 20 minuten baden.

verdampen; 5 druppels Citroen en 5 druppels Arveden in de aromalamp hebben een frisse, stimulerende werking die het concentratievermogen verhogen en moeheid voorkomen.

Terug  


Rozemarijn

Rosmarinus Officinalis ct. Kamfer

Gebruikt deel:plant

Normaal gebruik:

Een kleurloze of lichtgele, dunne vloeistof met een sterke, frisse, muntachtige, kruidige geur en een houtachtige, balsemachtige ondertoon. De mindere kwaliteiten hebben een Kamferachtige toon.

Mengt goed met Wierook, Lavendel, Lavandin, Citronella, oregano, Tijm, Basilicum, Pepermunt, cistusRoos, Elemi, Cederhout, Petitgrain, Kaneel en andere oliën van specerijen.

De Latijnse naam Rosmarinus komt van de woorden ros = dauw, en marinus = uit zee komen. Rozemarijn is een aromatisch, struikachtig kruid dat in het oude Rome en Griekenland werd gezien als een heilige plant met vele magische eigenschappen.

De oude Grieken kenden er een versterkende werking op het verstand en geheugen aan toe en dientengevolge werd Rozemarijn een symbool van nagedachtenis, liefde en vriendschap bij geboorten, bruiloften en begrafenissen. Volgens deze traditie beschermt Rozemarijn tegen het kwaad en doet vriendschappen ontstaan. In de middeleeuwen is het gewas over de Alpen gebracht. Ook hier zijn allerlei volksgebruiken waarin Rozemarijn een rol speelt. Zoals het breken van takken bij doop, huwelijk en begrafenis, of het verbranden van Rozemarijntakken in het ziekenhuis om de ontsmettende werking. Rozemarijn bezit een doordringende harsachtige smaak en een heerlijk parfum. Heeft invloed op een zwakke spijsvertering, een opgeblazen gevoel, neuralgische pijnen en bezit het vermogen de bloedsomloop te stimuleren.

Dit wordt veroorzaakt omdat het een bloedstuwende werking heeft en de weefsels verwijdt die er mee behandeld worden. Heeft een opwekkende invloed op oudere mensen. De etherische olie wordt verkregen door waterdamp destillatie van de verse bloeiende toppen, is kleurloos tot lichtgeel en heeft een sterke, kruidige, balsemachtige geur. Een mindere kwaliteit wordt in Spanje uit de gehele plant gedestilleerd. Deze olie heeft een sterke Kamferachtige geur. Rozemarijn wordt heel veel als smaakstof gebruikt in levensmiddelen, vooral vleesproducten. Het is een natuurlijk antioxidant. Rozemarijn is ook heerlijk voor gebruik in de sauna.

Rozemarijn is te gebruiken bij o.a. acne, eczeem, dermatitis, hoofdRoos, vet haar, scabiës, haaruitval, luizen, constipatie, vermoeide spieren, geestelijke vermoeidheid, lage bloeddruk, aderverkalking, hartkloppingen, griep, infecties, verkoudheid, zenuwpijn, darminfecties, duizeligheid, suikerziekte, pijnlijke menstruatie, migraine, spierpijn, jicht, verstuikingen, hoesten, verkoudheid, vermoeidheid, gewrichtspijn, stress, koude handen en voeten, spit. Ook heerlijk in de sauna.

Contra-indicatie:

niet gebruiken door mensen met epilepsie of hoge bloeddruk

als ze later op de dag gebruikt wordt kan ze slapeloosheid veroorzaken

niet gebruiken tijdens de zwangerschap

Psychisch:

Rozemarijnessence zuivert lichaam en geest en stimuleert een blijde en optimistische sfeer.

Verdamp deze olie als je moe bent of in de put zit. Op trage, apathische, chaotisch Denkende, fysisch verzwakte of geestelijk uitgeputte mensen heeft deze essence een opwekkende en verwarmende werking. Rozemarijn maakt actief en is uitstekend geschikt voor mensen die met een nieuwe onderneming moeten beginnen maar niet weten hoe ze die moeten aanpakken.

Psychologisch:

Het Rozemarijntype is niet gelukkig. Hij is boos omwille van het onrecht dat hem aangedaan wordt. Hij onderdrukt gevoelens van kwaadheid en wrok en ondermijnt zichzelf. Deze gevoelens draagt hij sedert lang met zich mee. Soms reageert hij ze af op de omgeving door een geïrriteerde en ongeduldige houding aan te nemen. Als hij gelukkig en evenwichtig wil worden dan zal hij eerst zijn hart moeten opruimen van al de negatieve gevoelens die daar woekeren. Hij zou op een keer, als er niemand bij is, al de haat- en wraakgevoelens moeten uitschreeuwen zodat zij geen kans meer krijgen zich met angels vast te hechten aan zijn hart. Alleen op die manier kan hij zijn hart daarna vullen met positieve en optimistische gevoelens.

Spiritueel:

Deze olie is een paranormale beschermolie ; het is heel nuittig elke ochtend als eerste handeling, dus voordat je je blootstelt aan invloeden van buitenaf, deze olie voor dat doel te gebruiken. Ze beschermt tegen invloeden waarvan we ons bewust zijn en waar we misschien bang voor zijn als tegen invloeden waarvan we geen idee hebben, maar die we desondanks dagelijks ondergaan. De ochtend is de meest geschikte tijd voor het gebruik van Rozemarijn, omdat de olie lichamelijk gezien stimulerend werkt en het gebruik ervan later op de dag kan leiden tot slapeloosheid.

De olie kan ook thuis gebruikt worden ter bescherming. Gebruik haar in een aromalapje of een verstuiver. Rozemarijn is neen van de planten waarvan in het middeleeuwse Europa gebruik werd gemaakt om kwade geesten die in mensen of plaatsen huisden uit te drijven. Daartoe werden de gedroogde takjes van de plant verbrand. Je zou de plant ook op deze manier kunnen gebruiken, als een alternatief voor de essentiële olie.

Met betrekking tot de chakra's is Rozemarijn van bijzondere betekenis voor de voorhoofdchakra. In de klassieke aromatherapie staat de olie bekend als een 'hoofdolie', anders gezegd, het is een olie die stimulerend werkt op de hersenen en op de mentale activiteit. Op fijnstoffelijk niveau wordt Rozemarijn in verband gebracht met helderziendheid en het vermogen helder te kunnen Denken ; hij kan overal waar behoefte aan bestaat aan helderziendheid goed van pas komen. Op het hoogste fijnstoffelijke niveau kan hij de ontwikkeling van helderziendheid bevorderen.

Hier een paar voorbeelden van Rozemarijn:

bij droog haar; 2 à 3 druppels Rozemarijn mengen met de voor het wassen benodigde hoeveelheid milde shampoo.

bij gewrichtspijn, spierpijn en zenuwpijn; 6 à 12 druppels Rozemarijn mengen met 3 eetlepels Noten olie en met dit mengsel de 2x dagelijks de gewrichten masseren. Niet voor het naar bed gaan.

bij stress en oververmoeidheid; 30 à 40 druppels Rozemarijn mengen met een beetje melk of honing, dit mengsel in een niet te warm bad doen en ± 20 min. baden.

verdampen: 6 druppels Rozemarijn in de aromalamp verfrissen het geheugen en verhelderen de geest. Bevorderen de goede zin en verhogen het concentratie vermogen. Ideaal om bij te studeren. Rozemarijn helpt ook om grenzen te stellen als anderen proberen normen en waarden op te dringen.

Als u `s morgens moe en slaperig bent meng dan 1 druppel Rozemarijn, 2 druppels Petitgrain en 1 druppel Grapefruit met een beetje ongeparfumeerde douchecel en maak dit schuimig op een spons. Verdeel dit goed over het lichaam en douche niet al te warm. U bent dan snel fit en monter.

Terug  


Sandelhout

Santalum Album

Gebruikt deel:hout

Normaal gebruik:

Deze rijzige boom heeft een bruingrijze stam en licht paarse bloemen. Hij kan tot 9 mtr. hoog worden en groeit in tropisch Azië, India, Indonesië en Sri Lanka. Sandelhout is vooral bekend als Wierook en wordt ook gebruikt in de parfumindustrie en in schoonheidsmiddelen.

Het is in Azië een geliefde houtsoort voor het bouwen van met name tempels. Ook wordt het gebruikt om meubels van te maken, omdat het zo stevig is en bestand is tegen insecten. Door de Hindoes wordt het in poedervorm veel gebruikt bij godsdienstige en begrafenis rituelen. De boom moet minstens 30 jaar oud zijn voordat er een etherische olie uit kan worden gewonnen. De olie wordt uit houtsnippers gedistilleerd, het is een dikke donkergele olie met een subtiele tRoostende geur.

Het is een nuttige en zachte olie, met toch een sterk antiseptisch effect op de urinewegen. Vooral goed bij blaasontsteking en voor vele huidproblemen zoals eczeem, abcessen en zweren. De beste olie komt uit het Mysore gebied in India, deze wordt gewonnen uit de wortels en het kernhout. Het is een zoete rijke warme olie met een harmoniserende werking, een heerlijke olie in parfums en huidverzorgingsproducten. Omdat Sandelhout door te jong kappen schaars aan het worden is wordt naarstig gezocht naar vervangers. Een van deze vervangers is de Amyris, Amyris balsamifera ook wel Sandelhout West genoemd, behoort tot de Ruitachtigen. Het is ook een hout olie maar wijkt toch sterk af van het echte Sandelhout. De geur is lang niet zo rijk en warm en is veel sneller verdwenen. Ook de Santalum spicata, een boom die in Australië groeit levert een vergelijkbare olie echter met een bittere toon.

Sandelhout kan o.a. gebruikt worden bij; diarree, misselijkheid, verstopte neus, acne, baardschurft, droge huid, kloven, kappersuitslag, slijmvliesontsteking, laryngitis, bronchitis, keelpijn, droge hoest, verkoudheid, slapeloosheid, verminderde geslachtsdrift, eczeem, psoriasis, huiduitslag, infecties, zweertjes, maagpijn, depressiviteit, blaasontsteking, problemen aan urinewegen en luchtwegen en om vocht af te drijven.

Psychisch:

Sandelhoutessence is vooral geschikt bij meditatie. Deze olie schenkt inzicht en verlichting aan hen die eerlijk op zoek zijn naar het Zelf. Verdamp deze essence in de ziekenkamer. Sandelhout geeft weerstand en de wil om te genezen.

Psychologisch:

Het Sandelhouttype heeft zorgen en voelt zich niet gewaardeerd. Hij is gauw geneigd om anderen de schuld te geven en heeft moeite om verantwoordelijkheid te dragen voor eigen daden. In wezen kan hij moeilijk vertrouwde zaken loslaten omdat hij innerlijk onzeker is en de nodige daadkracht mist. Hij moet meer aandacht geven aan hetgeen hij werkelijk wil in het leven zonder de anderen te benijden die volgens hem geslaagd zijn.

Spiritueel:

Sandelhout wordt al duizenden jaren gebruikt als Wierook en als steun bij meditatie. Deze gebruiken stammen uit India, waar de boom inheems is. Haar zeer speciale waarde ontleent de olie aan de eigenschap dat ze het 'mentale gebabbel' dat de mediterende mens zo dikwijls afleid, tot zwijgen kan brengen. Doordat het bewuste Denkproces tot stilstand wordt gebracht, krijgt het Denken de kans een diepmeditatieve staat te bereiken. Dit is natuurlijk ook van grote waarde bij de voorbereiding van genezings- en zelfgenezingssessies. Ook visualisatie wordt gemakkelijker als het bewuste Denken een tijdje opzij gezet kan worden.

De olie heeft een zware geur die lange tijd blijft hangen; ze is zeer dik en zwaar vloeibaar van consistentie. Deze eigenschappen lijken te duiden op affiniteit met de wortelchakra. Deze affiniteit bestaat inderdaad, maar de olie werkt ook op het niveau van de kruinchakra, waar ze de spirituele ontwikkeling bevordert. Sandelhout heeft ook bindingen met de hart- en de keelchakra. De afrodisiacale eigenschappen van de olie, die zeer uitgesproken aanwezig zijn, wijzen op een werking op het niveau van de heiligbeenchakra. Sandelhout beïnvloed de chakra-energie op zoveel verschillende manieren, omdat het een zeer ingewikkelde olie is met veel verschillende effecten op subtiel niveau. Een van de grootste verdiensten van de olie ligt in het feit dat ze een verbinding tot stand brengt tussen de wortel- en de kruinchakra.

Hier enige toepassingen van Sandelhout:

bij menstruatie pijnen, verharde spieren, spit; voeg 10 druppels Sandelhout toe aan 2 liter heet water, doop hierin een klein handdoekje, wring het licht uit en leg het zo heet mogelijk op de pijnlijke plek. De warmtewerking kan versterkt worden door een warmwaterzak op het kompres te leggen.

bij eczeem, psoriasis, onzuivere huid, puistjes, pukkeltjes, zweertjes; 6-12 druppels Sandelhout in een glas gekookt, afgekoeld water. Hiermee 1 à 2x per dag de aangetaste plekken deppen OF maak een kompres en leg deze 10-20 minuten op de aangetaste plekken.

bij gespleten haarpunten; meng 10 druppels Sandelhout en 10 druppels Cananga of Ylang Ylang met 30 ml. Cocosolie. Dit mengsel dagelijks spaarzaam in het haar wrijven.

in bad: 3 druppels Sandelhout, 4 druppels Eucalyptus en 5 druppels Citroengras mengen in een beetje melk of honing. Dit mengsel toevoegen aan een warm bad en 15-20 min. baden.

Geeft verlichting bij ademhalingsproblemen.

een zinnenprikkelend bad voor twee, meng 10 druppels Sandelhout, 3 druppels Cananga en 4 druppels Neroli met een beetje melk of een lepeltje honing en voeg dit mengsel toe aan een warm bad.

verdampen: 5 druppels Sandelhout en 2 druppels Ylang Ylang in de aromalamp zijn goed voor een zinnenprikkelende stemming.

Bij meditatie maakt Sandelhout rustig en open. Het helpt een mens over zijn teleurstellingen heen kijken en weer contact op te nemen met de mensen en de wereld om hem heen. Goed te combineren in de verdamper en in bad met Ylang Ylang en Cypres.

verdampen: 3 druppels Sandelhout, 3 druppels Lavendel, 3 druppels Ceder, 3 druppels Pompelmoes en 1 druppel Ylang Ylang in de aromalamp zorgen voor `vrede` bij een gespannen atmosfeer.

Terug


Ylang Ylang

Cananga Odorata Extra

Gebruikt deel:bloem

Normaal gebruik:

een lichtgele, olieachtige vloeistof met een buitengewone zoete, zachte, bloemig-balsemachtige, enigszins kruidige geur - een goede olie heeft een cremige, rijke toptoon. Hoewel het op zichzelf een zeer intrigerende parfumolie is, kan zij ook goed gemengd worden met Rozenhout, Jasmijn, Vetiver, mekkabalsem, Bergamot, Mimosa, kassiabloemen, perubalsem, Roos, tubeRoos, costus en andere. De andere graden missen de diepte en de rijkdom van de Ylang Ylang extra.

Gebruik met mate : te veel kan hoofdpijn en misselijkheid veroorzaken

kan boosheid die voorkomt uit frustratie verzachten en remmen

De wilde Ylang Ylang, Cananga (Cananga Odorata) is een tropische boom van ± 20 mtr. hoog en komt oorspronkelijk uit Indonesië en de Filippijnen. De naam Ylang Ylang betekent `` Bloem der Bloemen``. Heden wordt de Ylang Ylangboom, Uona odorantissima, vooral aangeplant op Madagaskar en de Comoren. De bloemen van deze kleine boom kunnen zachtpaars, roze of geel zijn. Men zegt dat de gele bloemen de beste kwaliteit olie voortbrengen. De olie uit de eerste distillatie (ongeveer 40%) is van de beste kwaliteit. De oliën uit de drie daarop volgende distillaties zijn minder geurig en van lagere therapeutische waarde. Het is een lichtgele iets taaie olie met een zoete bloemige geur, die lijkt op Jasmijn en Hyacint. Ylang Ylang is ontspannend, zinnenprikkelend en stimulerend. De olie wordt traditioneel gebruikt in de huidverzorging en omwille van de geur ook in de parfumerie. Maakt o.a. deel uit van Chanel 5 en andere wereldberoemde parfums. Schenkt vertrouwen en geborgenheid. Algemeen koortswerend en weerstand (tegen infecties) verhogend. De geur van de Cananga is zachter dan die van de Ylang Ylang.

Ylang Ylang wordt o.a. gebruikt bij: futloos afbrekend haar, geirriteerde huid, onzuivere huid, geirriteerde huid, jeugdpuistjes, broze nagels, licht verhoogde bloeddruk, insectensteken, hypernea, hartkloppingen, shock, depressiviteit, angst, spanning, slapeloosheid, te hoge hartslag, verminderde geslachtsdrift. Voorkomt hyper ventilatie. De sterke geur kan hoofdpijn en misselijkheid veroorzaken.

Psychisch:

Ylang Ylangolie zorgt voor een harmonische en rustige sfeer die stimulerend werkt op goede conversatie, begrip en samenwerking.

Deze essence is licht verdovend en een afrodisiacum.

Psychologisch:

Het Ylang Ylangtype is teleurgesteld in zijn omgeving. Hij is vooral ontstemd over de partner. Deze persoonlijkheid heeft altijd ter goeder trouw willen handelen en werd niet altijd begrepen. De omgeving heeft vaak een overheersende en veeleisende functie gehad waardoor deze mens onder stress en spanningen kwam te staan.

Hij moet leren zichzelf los te weken van de verwachtingen van de partner en bij zichzelf te rade gaan of hij deze wensen kan en wil tegemoet komen. Het Ylang Ylangtype moet trachten meer zelfvertrouwen te krijgen en die uit te stralen naar de omgeving. Alleen door deze houding aan te nemen, krijgt de partner ook vertrouwen.

Spiritueel:

Deze zoet geurende olie roept gevoelens van vrede op en verdrijft kwaadheid, die immers een obstakel vormt voor meditatie, het brengen van genezing en andere spirituele activiteiten. Ylang Ylang is echter ook eer zeer slaapverwekkende olie en het is dus niet aan te raden haar vlak voor het begin van een meditatiesessie te gebruiken. Sommige mensen vinden de zoetheid van de geur een beetje te veel van het goede en enigszins weeïg ; het is dus vaak beter de olie te mengen met Bergamot of Melisse, wat de kalmerende eigenschappen ervan zal versterken en bovendien de geur ervan zal verbeteren.

Hier volgen een paar toepassingen van Ylang Ylang:

bij: futloos en afbrekend haar; 3 druppels Ylang Ylang toevoegen aan een milde neutrale shampoo en hiermee 2 keer per week het haar wassen.

bij: onzuivere huid en jeugdpuistjes; 6 tot 12 druppels Ylang Ylang in een glas gekookt, afgekoeld water en hiermee de huid deppen.

bij: broze nagels; 5 druppels Ylang Ylang mengen in een eetlepel Tarwekiem olie en hiermee `s avonds voor het naar bed gaan, de nagels en het nagelbed masseren.

verdampen: 6 druppels Ylang Ylang in de aromalamp verdrijven een depressieve stemming.

Terug  


Tea Tree

Melaleuca Alternifolia

Gebruikt deel:blad

Normaal gebruik:

Wondermiddelen bestaan jammer genoeg niet. Toch zou je de etherische olie van de Tea Tree een wondermiddel kunnen noemen. De Tea Tree, Melaleuca alternifolia is een kleine boom of struik met bladeren die op naalden lijken. De boom groeit alleen in Australië, hoofdzakelijk in New South Wales en behoort tot de Mirteachtigen evenals de Mirte, Niaouli, Kruidnagel, Cajeputi en Eucalyptus, waaruit eveneens essentiële oliën gewonnen worden. De etherische olie wordt verkregen door stoomdestillatie. Er zijn tientallen kilo`s bladeren nodig om enkele druppels etherische olie te verkrijgen.

Tea Tree olie heeft een indrukwekkende geschiedenis. Eeuwen voordat Captain Cook, de ontdekker van Australië, zijn thee uit de bladeren van de Tea Tree (theeboom) maakte, kenden de Aboriginals de genezende werking van de bladeren. Ze werden fijngewreven en met klei tot pakkingen gevormd, waarmee huidaandoeningen en ontstekingen werden behandeld.

Tea Tree etherische olie is ontsmettend, krampstillend, pijnstillend, schimmelwerend, schimmeldodend, stimulerend, zweetuitdrijvend, pusoplossend, bacteriedodend, insectenwerend: voorkomt de vorming van lelijk littekenweefsel. Neutraliseert het gif van de meeste kleine insecten. Tea Tree olie heeft een enigszins verdovende, dus pijnstillende werking, die vooral tot uiting komt bij behandeling van snij-, schaaf- en brandwonden. De antiseptische werking is twaalf maal sterker dan die van Fenol, een chemisch desinfectans, dat algemeen wordt gebruikt. Werkt zeer effectief tegen bacteriën, schimmels en virussen en doodt alle stammen van de dodelijke Staphylococcus Aureas evenals van de Pseudomonas Aerginosa, Proteus Vulgaris, Escherischia Coli en o.a. de schimmels Aspergillus Niger, Candida Albicans, Trichophyton Mentagrophytes en Legionella SPP (veteranenziekte). Ook heeft de olie een sterke immuunstimulans, d.w.z. het stimuleert het eigen afweersysteem, daarom wordt in Australië intensief onderzocht of Tea Tree bij de behandeling van `aids` gebruikt kan worden.

Tea Tree olie is een ingewikkeld mengsel van 48 werkstoffen, waaronder tot 60 % alpha-terpenen, gammaterpenen, cymene alpha-terpineol, sesqui`terpenen, sesqui`terpenen alcohol en tot 6% teroïnenol en cineol.

Gebruik Tea Tree onverdund of gemengd met een basisolie

De olie kan onverdund worden aangebracht op infecties, puistjes, steenpuisten, snijwonden, insectenbeten en lichte brandwonden. Neusverstoppingen verminderen snel door Tea Tree olie te inhaleren. Tea Tree olie irriteert de normale huid niet, is niet giftig en toch sterk antiseptisch, kiemdodend en schimmelwerend.

Ook kunt u Tea Tree olie mengen met een vette plantenolie, een z.g. basisolie. Dit mengsel kan gebruikt worden, als massageolie, om grotere aandoeningen in te smeren of bij personen die de pure Tea Tree olie niet verdragen.

Tea Tree olie tast het gezonde weefsel niet aan en bevordert normale celgroei en celvernieuwing. Nooit op eigen houtje inwendig gebruiken maar uitsluitend in overleg met een (homeopathische) arts. Houd etherische oliën altijd buiten het bereik van kinderen.

Een paar recepten

acne; jeugdpuistjes; 1- 2 druppels op een vochtig watje doen en hiermee 3x daags de puistjes deppen OF stip vurige puistjes aan met pure Tea Tree.

berg; meng 5 druppels met 1 eetlepel Amandel olie, wrijf dit mengsel op de hoofdhuid en laat 5 minuten inwerken. Daarna het haar wassen. Vermijd contact met de ogen !

huidirritaties; jeuk, schurft, allergie; aangetaste plekken naar behoefte dagelijks met pure olie deppen OF 8 druppels mengen in 10ml. Jojoba olie en hiermee de betreffende plaatsen meermaals per dag insmeren.

insecten steek/beet; 1-2 druppels op de wond laat de jeuk verdwijnen en verzacht de pijn.

karbonkels; 3 druppels op een vochtig watje doen en hiermee 2x dagelijks deppen

littekens; masseer het litteken dagelijks met een paar druppels Tea Tree. Om bij een verse wond vorming van lelijk littekenweefsel te voorkomen kan dagelijks een kompres (zie bij steenpuisten) gebruikt worden.

onreine huid; meng 6 druppels in 1 liter gekookt, afgekoeld water en spoel hiermee 2x per dag.

schaaf- en snijwonden, infecties; eerst goed schoonmaken met lauw water. Dagelijks 2 druppels op de wond aanbrengen. Eventueel verdunnen met een basisolie. Werkt verzachtend bij schaafwonden.

steenpuisten, likdoorns; 2 druppels op een vochtig watje doen en dit 5-10 minuten op steenpuist/likdoorn leggen. OF maak een kompres met 25 druppels op 1 liter water. Dit 15-30 minuten aanbrengen, er wel voor zorgen dat het kompres vochtig blijft. Voorkomt de vorming van lelijk littekenweefsel

verkoudheid, verstopping, sinusitis; 5 druppels in een schaal warm water en 2 maal per dag dampen OF 2 druppels op een tissue doen en dit meerdere malen per dag opsnuiven.

Terug  
Reflexwegen van de geurhersenen en het limbisch systeem:

De moleculen van etherische olie zijn zo klein dat wanneer ze geïnhaleerd worden ze door de natuurlijke barrières heen kunnen breken en de geurhersenen binnen kunnen gaan om hier invloed uit te oefenen op de emoties. Aromatische moleculen zenden impulsen naar het limbische systeem. Omdat het limbisch systeem de zetel van emoties is worden geuren geassocieerd met gebeurtenissen uit het verleden. Een herinnering roept een emotionele reactie op. Een eenvoudig voorbeeld is; als je een slechte ervaring met rundvet in je jeugd hebt opgedaan zal de geur van dierlijk vet een onaangename reactie van het limbisch systeem oproepen. Dit op zijn beurt, zal uit een reeks van onaangename gewaarwordingen oproepen in die delen van het lichaam welke gecontroleerd worden door het limbisch systeem.

Het limbisch systeem is een integraal onderdeel van het menselijk lichaam, dat een diepgaand effect op de lichaamscellen heeft. Tijdens de behandeling met geuren reageert het limbisch systeem onmiddellijk (in tegenstelling tot drugs of medicijnen) en zonder bijwerkingen.

Aromatherapie is de kunst van het toepassen van geuren door middel van essentiële oliën om de gezondheid van geest en lichaam te bevorderen door deze te ontspannen, te balanceren en te stimuleren. Aromatherapie is een prachtige en effectieve manier van behandelen welke goed samengaat met massagetherapie. Een massage met essentiële olie behandelt lichaam en geest tegelijk. Het lichaam wordt gemasseerd met een massageolie waaraan essentiële oliën worden toegevoegd die voor de cliënt/patiënt geschikt zijn en waarvan deze de geur als prettig ervaart. Het wordt toegepast voor de verlichting van pijn, van spanning en vermoeidheid en bevordert het algehele welzijn.

Terug


Etherische oliën

Etherische olie is de rijke, aromatische, geurende olie die gewonnen wordt uit planten, vruchten, groenten, kruiden en bloemen.

Dit gebeurt volgens een bepaald procédé, om de essentie of de levenskracht te vangen, die van nature in deze dragers aanwezig is. Het is ook daarom dat etherische olie ook wel essentiële olie wordt genoemd.

Essentiële oliën spelen een grote rol  in vele traditionele geneeswijzen. Vanwege de vele geneeskrachtige eigenschappen van de oliën worden ze tegenwoordig ook steeds vaker in de reguliere geneeskunde ingezet bij de behandeling van bijvoorbeeld kanker, HIV, astma, bronchitis, depressie en hartklachten*).

*)Domingos Tda S1, Braga EM2

*)Keshavarz Afshar M1, Behboodi Moghadam Z1, Taghizadeh Z1, Bekhradi R2, Montazeri A3, Mokhtari P4

Er zijn meer dan 300 essentiële oliën, met ieder hun eigen specifieke genezende eigenschappen. De meeste essentiële oliën combineren goed met elkaar en versterken elkaars werking waardoor met essentiële oliën een groot repertoire aan aan klachten behandeld kunnen worden. Als aromatherapeut mix ik de combinatie van essentiële olie die past bij uw klacht.

Etherische oliën kunnen op verschillende manieren gebruikt worden, met een paar druppels toegevoegd aan een basisolie of het badwater worden ze via de huid opgenomen.

Maar je kan ze ook in geurbrander of aromalamp gebruiken, zodat de werkzame stoffen via de neus (de olfactorische route) opgenomen worden en er tegelijkertijd voor zorgen dat je huiskamer, je slaapkamer of je werkplek ... heerlijk ruikt. De geur van de etherische oliën beïnvloedt die delen van de hersenen die onze stemming, emoties, geheugen en leervermogen bepalen. Bovendien reinigen ze de atmosfeer van negatieve energieën, bacteriën (bijvoorbeeld als er iemand is geweest die verkouden is) en hebben een algehele positieve invloed op zowel mens als dier.

Aromatherapie kan ook ingezet worden om de huid van hals en gezicht optimaal te verstevigen en te verjongen.

Door de aromatherapie te combineren met cupping en technieken vanuit de toegepaste kinesiologie is het mogelijk deze behandeling volledig aan te passen aan uw huid en uw persoonlijkheid.

Deze behandeling wordt ook wel “facelift cupping, een natuurlijke facelift waar geen mes aan te pas komt“ genoemd.

“Aromatherapy is more thoroughly defined as the skilled and controlled use of essential oils for physical and emotional health and well-being. Science is now confirming what has been known for centuries: essential oils have healing properties on both physical and emotional levels. Absorbed through the skin and via the olfactory-brain connection through inhalation, they have been considered among the most therapeutic and rejuvenating of all botanical extracts throughout the ages.”

Valerie Gennari Cooksley, Aromatherapy: Soothing Remedies to Restore, Rejuvenate and Heal

“The way to health is to have an aromatic bath
and a scented massage every day“ Hippocrates