De Heulenaar

Praktijk voor integrale natuurgeneeskunde

Vergoeding vaak via aanvullende verzekering - Hierop is de eigen bijdrage niet van toepassing - Verwijskaart niet nodig

Gratis telefonisch consult
18.00-18:30
0174-295970 (ma/di/do)


Online reserveren mogelijk

Acupressuur maakt, net als acupunctuur, gebruik van deze energiemeridianen in het lichaam. Het menselijk lichaam kent tal van drukpunten, waarvan elk drukpunt in verbinding staat met een meridiaan. Door de juiste punten op een meridiaan te beïnvloeden kan Qi weer in balans worden gebracht. Zo kunnen dus klachten van het lichaam worden weggenomen.

Volgens de Chinese verklaring ben je, zodra je verwekt wordt, een energieveld.  Jouw lichaam vormt zich om en vanuit dat energieveld. Het lichaam bestaat uit hele kleine deeltjes: atomen. Atomen zelf zijn opgebouwd uit energie. Je bent dus in de eerste plaats een energie. Jij als energie èn de energie waaruit je bent ontstaan, zijn hetzelfde. Je lichaam wordt ook gevoed door die energie.

De Chinese traditie gaat er vanuit dat deze qi in meridianen (energiekanalen) door je lichaam circuleert. Deze energie of Qi stroomt in een gesloten systeem en is  daar, in een harmonische situatie, in twee polen, Yin en Yang, evenwichtig over verdeeld. 

De harmonie tussen Yin en Yang wordt gekenmerkt door een evenwicht tussen rust en activiteit, ofwel balans tussen Yin en Yang, twee tegengestelde maar elkaar ook aanvullende krachten. De Qi is onlosmakelijk verbonden met het leven. De Qi verwarmt, voedt en beschermt tegen ziekte. het is een vitale substantie die nodig is om te leven. Het doordringt het lichaam en bepaalt de levensfuncties. De Qi is niet te zien, net zomin als de stromingen in de oceanen, maar het is voor een geoefend persoon wel te voelen. De Qi stroomt langs de meridianen en beheerst het functioneren van alle in- en uitwendige organen.

Bij een gezond mens verzorgt deze energiestroom een constante balans tussen alle inwendige en uitwendige energieën. Zodra deze energie uit balans raakt ontstaat er een ziekte.

Op de meridianen liggen punten waarop de Qi-circulatie in het lichaam kan worden beïnvloed. Zo kan een teveel aan Qi worden verminderd, een tekort worden aangevuld of kunnen opstoppingen in de circulatie worden opgeheven.

Als er een tekort is of een teveel, of als er sprake is van stagnatie van de levensenergie, ben je ziek. Door dus via de drukpunten invloed uit te oefenen op het energiesysteem, kan een zieke worden genezen.

Dat is, heel in het kort gezegd, wat er gebeurt als je een acupressuur- of shiatsubehandeling krijgt. Bij acupunctuur worden de punten met naalden beïnvloed, bij acupressuur met vingerdruk en bij Shiatsu met vingerdruk en massage.

Acupressuur

Acupressuur is gebaseerd op eeuwenoude Chinese kennis, Het is voortgekomen uit de acupunctuur, een onderdeel van de traditionele Chinese geneeskunde. Het bestaat al zo'n 5000 jaar en er mag verondersteld worden dat sinds die tijd ook acupressuurbehandelingen zijn toegepast. Er wordt gezegd dat acupressuur oorspronkelijk uit India afkomstig is en via boeddhistische monniken de weg naar China, de rest van Azië en Egypte heeft gevonden.

Volgens de westerse verklaring wordt ziekte geassocieerd met een verstoring van het bio-elektrisch evenwicht van het lichaam. Zonder een normale bio-elektrische energie is gezondheid niet mogelijk. Net zoals elektriciteit door kabels stroomt om een netwerk van energie te voorzien bevinden zich in het lichaam elektrische kanalen waardoor deze bio-elektriciteit stroomt. Deze energiekanalen worden meridianen genoemd, de bio-energie die door deze meridianen stroomt wordt in andere culturen Qi, Chi, Prana, Ki (Reiki!), Elan Vital, Orgoon of Gee genoemd.